Ilan Șor a rămas fără mandat de deputat

  • 27 Aprilie 2023 12:42
Ilan Șor a rămas fără mandat de deputat

Oligarhul fugar Ilan Șor, de astăzi, 27 aprilie, nu mai este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Mandatul său a încetat, după ce Legislativul a votat un proiect în acest sens. Hotărârea a fost luată în baza deciziei Curții de Apel prin care acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare cu executare în dosarul fraudei bancare. Într-o postare pe Facebook, Ilan Șor a venit cu o reacție, precizând că încetarea calității sale de deputat contravine legislației și Constituției, deoarece mandatul i-a fost încredințat de popor, transmite Radio Chișinău.

Proiectul de hotărâre prin care fugarul Ilan Șor a fost lipsit de mandatul de deputat a fost votat de către majoritatea PAS, opoziția comunist-socialistă abținându-se de la procedura de vot. Liderul comunist Vladimir Voronin a sugerat că aceasta nu ar fi o soluție și că situația a ajuns într-un impas. Comentariul său a stârnit hohote în rândul aleșilor poporului.

„Scăpăm de o nevoie și dăm peste două. Cine vine după Șor? Vitiuc, La el e încheiat dosarul sau să votăm și pentru el?  Și dacă scăpăm de Vitiuc, cine vine? „Crasavița” Violeta Ivanov. Poate nu luăm nicio decizie și rămânem la 100? E un impas total”, a declarat Voronin.

Vladimir Voronin i-a adresat această întrebare președintei Comisei Juridice Olesea Stamate.

 - Hai răspunde…

Olesea Stamate - „Domnul președinte, cred că aceasta a fost mai degrabă o constatare decât o întrebare.”

Igor Grosu – „ce înseamnă răspunde?...cine i-a făcut și cine trebuie să răspundă….”

Într-o postare pe Facebook, Ila Șor a venit cu o reacție, precizând că încetarea calității sale de deputat contravine legislației și Constituției, deoarece mandatul i-a fost încredințat de popor.

La mijlocul lunii aprilie, Curtea de Apel Chișinău a decis condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare cu executare în dosarul fraudei bancare. Instanța a mai decis ca acțiunea civilă să fie admisă integral. Respectiv, deputatul fugar trebuie să restituie peste cinci miliarde de lei.

Amintim că Ilan Șor fusese condamnat, de prima instanță, la șapte ani și jumătate de închisoare în dosarul „frauda bancară” în 2017, iar de atunci examinarea recursului a fost tergiversat în câteva instanțe de apel.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău