Jurnalist american arestat în Rusia: Wall Street Journal cere expulzarea ambasadorului rus din SUA

  • 31 Martie 2023 18:28
Jurnalist american arestat în Rusia: Wall Street Journal cere expulzarea ambasadorului rus din SUA

Publicația americană The Wall Street Journal a cerut vineri expulzarea ambasadorului rus aflat la post în SUA, după arestarea unuia din jurnaliștii săi (american) în Rusia, sub suspiciunea de spionaj, potrivit Agerpres.

„Expulzarea ambasadorului rus din SUA, precum și a jurnaliștilor ruși care lucrează aici ar fi minimul pe care l-am putea face", afirmă cotidianul american într-un editorial publicat în noaptea de joi spre vineri.

"Momentul ales pentru arestare pare o provocare calculată pentru a umili SUA și a intimida presa străină care lucrează în continuare în Rusia", se menționează în editorialul WSJ.

Evan Gershkovich, un reporter vorbitor de limbă rusă - născut în familia unor emigranți sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) - în vârstă de 31 de ani și cunoscut pentru rigoarea sa cu care și verifică informațiilea fost arestat la Ekaterinburg, în Ural, pentru suspiciuni de spionaj. Kremlinul susține că el a fost prins "în flagrant delict".

El a negat joi acuzațiile aduse împotriva sa în cadrul unei audieri la un tribunal din Moscova, potrivit agenției de stat ruse TASS. Cu toate acestea, jurnalistul american a fost plasat în arest preventiv până la 29 mai, o măsură care ar putea fi prelungită până la un eventual proces.

Potrivit TASS, cazul a fost clasificat ca fiind "secret", ceea ce restricționează publicarea informațiilor pe acest subiect.

Singurele date disponibile în acest moment sunt că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat "dejucarea unei activități ilegale" prin arestarea lui Evan Gershkovich la Ekaterinburg la o dată neprecizată.

FSB susține că Gershkovich strângea date despre activitățile uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus din Ekaterinburg, constituind secret de stat, conform media oficiale ruse.

Pentru acuzația de spionaj, Codul Penal rus prevede pedeapsa cu privarea de libertate de până la 20 de ani.

Dacă măsura preventivă rămâne în vigoare, jurnalistul american va petrece următoarele două luni în arest preventiv la închisoarea Lefortovo din Moscova.

Arestarea jurnalistului american în Rusia, o premieră după Războiul Rece, intervine în contextul unei represiuni în creștere în Federația Rusă împotriva presei după declanșarea ofensivei Moscovei în Ucraina, care a tensionat puternic relațiile între SUA și Rusia.

Casa Albă a denunțat o arestare "inacceptabilă", iar purtătoarea de cuvânt a acesteia, Karine Jean-Pierre, a calificat drept "ridicolă" acuzația de spionaj, în timp ce șeful diplomației americane Antony Blinken s-a declarat "extrem de îngrijorat".

Uniunea Europeană, prin vocea șefului diplomației Josep Borrell, "a condamnat" arestarea lui Evan Gershkovich de către Rusia, într-un tweet în care denunță "disprețul sistematic" al Moscovei față de libertatea presei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău