Jurnal TV | Sergiu Litvinenco: „Avem nevoie de pornirea motoarelor repede, dar cu respectarea tuturor procedurilor și rigorilor” (Revista presei)

  • 29 Iulie 2021 09:41
Jurnal TV | Sergiu Litvinenco: „Avem nevoie de pornirea motoarelor repede, dar cu respectarea tuturor procedurilor și rigorilor” (Revista presei)

Republica Moldova va avea un nou Guvern începând de săptămâna viitoare, până atunci urmând ca toate procedurile în vederea votării noului Executiv să fie trecute, a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, la Jurnal TV, citat de Cotidianul. „Vom avea Guvern. Noi vrem să o facem repede, dar în egală măsură vrem să respectăm procedurile parlamentare, vom asigura absolut toate prevederile, inclusiv o dezbatere în cadrul Parlamentului, prezentarea din timp a programului și a listei, o analiză a comisiei juridice. Este suficient o săptămână. Sunt 14 zile, dar noi o vom face repede. Avem nevoie de pornirea motoarelor repede, dar cu respectarea tuturor procedurilor și rigorilor”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Jurnal TV publică în exclusivitate imagini surprinse la aeroport, unde a fost filmat liderul PSRM, Igor Dodon, care ar fi revenit noaptea trecută din vacanța în Turcia, trecând cu familia prin sala delegațiilor oficiale, ca și la plecare. Zborul a ajuns puțin după miezul nopții la Chișinău, cu întârziere, iar Dodon a încercat să plece în maximă discreție. Reporterul Jurnal TV, care a încercat să discute cu Igor Dodon, nu a fost lăsat de ofițerul de pază să se apropie. Jurnal TV mai amintește că Igor Dodon a lipsit de la ședința de constituire a noului legislativ, pentru că ar fi plecat pe 20 iulie în vacanță cu familia la Bodrum, o destinație de lux, supranumită „Saint-Tropez-ul Turciei”. Dodon și familia sa ar fi fost cazați la un hotel unde costul unui sejur pornește de la 5000 de euro.

Anticorupție.md scrie despre „Proprietățile și afacerile familiei șefei de la Curtea de Apel Chișinău: casă de lux, spații comerciale și afaceri în agricultură”. Președinta interimară a Curții de Apel Chișinău, Ana Panov, deține împreună cu soțul mai multe afaceri, în agricultură și comerț, zeci de metri pătrați de spații comerciale și peste 200 de hectare de teren agricol. Familia Panov locuiește într-o casă amplasată într-un cartier select din sectorul Centru al Capitalei, al cărei preț declarat este cu mult sub cel de piață. Magistrata susține că de toate afacerile se ocupă soțul, iar casa a fost construită pe parcursul mai multor ani. Ana Panov este judecătoare în Curtea de Apel Chișinău din 2010, iar la 15 iunie curent a fost desemnată de către președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, să asigure interimatul funcției de președinte al instanței.

MoldovaCurata.md relatează despre proiectul de lege referitor la activitatea Autorității Naționale de Integritate, elaborat de Partidul Acțiune și Solidaritate, care a fost supus consultărilor publice la 28 iulie 2021. Documentul înglobează o serie de propuneri care se regăsesc și într-un proiect mai vechi al ANI, transmis Ministerului Justiției încă în 2019, dar care nu a ajuns să fie examinat în Parlament. Principalele prevederi ale ambelor proiecte se referă la oferirea mai multor împuterniciri inspectorilor de integritate, extinderea controalelor asupra unui cerc mai larg de persoane apropiate subiecților declarării, mecanisme pentru declararea valorii reale a bunurilor deținute și lărgirea noțiunii de diferență substanțială. Totuși, în proiectul PAS se observă tendința de a întări rolul Consiliului de Integritate, iar în cel al ANI – de a-l diminua. PAS propune în proiectul său majorarea numărului de membri în cadrul Consiliului de Integritate, astfel încât Parlamentul să fie reprezentat de două persoane, și nu doar de una ca în prezent, argumentând că ANI este instituție aflată sub control parlamentar. Totodată, se propune ca și Președinția să aibă un reprezentant în Consiliul de Integritate al ANI.

Adevărul relatează despre vizita cunoscutului vlogger rus, Ilia Varlamov, la Soroca, oraș faimos prin palatele sale impresionante, construite de romi, dar în care în mare parte nu locuiește nimeni. Motiv pentru care, Varlamov și-a intitulat noul său vlog „Țiganii: palate în sărăcie”. Mai întâi, vloggerul rus s-a întâlnit cu Artur Cerari, baronul romilor din Republica Moldova, nu înainte ca să negocieze prețul pentru care acesta a fost de acord să ofere un interviu și să-l ajute pe Varlamov în realizarea reportajului din Soroca. Inițial, Cerari a solicitat 500 de euro, însă în urma unor negocieri, a acceptat să fie subiectul documentarului lui Varlamov și pentru 250 de euro. Baronul romilor s-a plâns pe sărăcie, că pensiile sunt mici, că statul nu-i ajută și că mulți romi pleacă din țară, iar din această cauză palatele rămân lăsate de izbeliște, fie nu mai sunt bani pentru a duce construcțiile la bun sfârșit, pentru că unora li s-au terminat banii din diverse motive.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău