Jurnal TV | Maia Sandu: Din gruparea lui Platon fac parte judecători, procurori și oameni din alte instituții publice, dar și din afara lor (Revista presei)

  • 01 Iulie 2021 09:35
Jurnal TV |  Maia Sandu: Din gruparea lui Platon fac parte judecători, procurori și oameni din alte instituții publice, dar și din afara lor (Revista presei)

Președinta Maia Sandu a reiterat în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV, că deține informații despre procurorii care ar lucra în interesul controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. Deși a mai făcut o declarație similară în cadrul unei emisiuni televizate pe 17 iunie, nici procurorul general, nici altcineva din cadrul PG nu a luat legătura cu Președinția pentru a discuta această listă, strie jurnal.md.

Din gruparea lui Platon fac parte judecători, procurori și oameni din alte instituții publice, dar și din afara lor, pentru că așa funcționează aceste grupări. Nu doar o persoană realizează aceste scheme. Din păcate, în aceste grupări sunt și oameni care ar trebui să facă justiție. (…) Procuratura, ca să-și restabilească credibilitatea, ar trebui să vedem acțiuni clare de curățare a instituției așa încât să nu mai existe elemente care să lucreze pentru un clan corupt ori altul. Aștept de la procuratură să facă ordine în instituție să avem siguranța că nimeni nu lucrează pentru clanurile mafiote” a subliniat Maia Sandu. Întrebată dacă procurorul general ar putea fi demis după 11 iulie, în cazul în care partidele pro-europene ar obține victorie la alegeri și lucrurile la PG nu se vor schimba, Mai Sandu a menționat că PG trebuie să demonstreze rezultate, în caz contrar nu vede de ce ar rămâne în funcție.

Din declarațiile făcute în cadrul aceleiași emisiuni de către președinta Maia Sandu, Ziarul de Gardă le reține pe cele referitoare la recunoașterea certificatelor de imunizare anti-Covid emise în Republica Moldova. „Acest subiect a fost discutat la nivelul țărilor UE și R. Moldova este printre cele 10 țări cetățenii cărora pot intra în țările UE – sau dacă au testul negativ la COVID-19 sau dacă au certificat de vaccinare cu un vaccin recunoscut în spațiul european. A fost prima ședință, dar din câte înțeleg asta va fi decizia. R. Moldova este în cele 10 țări. Deci cei care s-au vaccinat cu un vaccin recunoscut de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) vor putea să prezinte acest lucru”, a spus Maia Sandu.

Și Europa Liberă informează la același subiect, relatând că R. Moldova a fost adăugată miercuri pe lista țărilor din afara UE, ai căror cetățeni pot intra fără restricții pe teritoriul Uniunii Europene. Lista, revizuită odată la două săptămâni, și care este o recomandare, mai include încă alte 10 state. Este la latitudinea fiecărui stat membru să decidă dacă urmează sau nu aceasta recomandare, care se bazează pe mai multe criterii: stadiul vaccinării, strategia guvernelor respective în combaterea pandemiei și fiabilitatea documentelor emise pentru a certificate starea de sănătate (dacă sunt sau nu ușor de falsificat, respectiv dacă respectă norme internaționale). Un alt criteriu important, din punct de vedere al UE, este reciprocitatea.

Satele Basarabiei, fără apă și canalizare” – un reportaj realizat de TVR Moldova. Jurnaliștii constată că jumătate din populația Republicii Moldova nu are apă în casă, iar 90% dintre WC-uri sunt în fundul curții. În ultimul an, în Republica Moldova s-au construit 500 de km de rețele de apă și doar 39 de km de canalizare. În acest ritm, nici în următorii 20 de ani cetățenii Republicii Moldova nu vor avea condiții decente de trai. Satele Republicii Moldova par deseori încremenite în trecut, constată jurnaliștii.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău