Jurnal TV: Cei mai mulți președinți de raion continuă să se bucure de confort și în această perioadă de criză, iar mașinile oferite de stat îi așteaptă la scară (Revista presei)
-
17 Mai 2021 09:40
Revista presei - 17 mai 2021.
Presa din Republica Moldova atrage atenția asupra evenimentelor politice și a alegerilor anticipate, care urmează să aibă loc pe 11 iulie.
Cine va ridica mănușa geopolitică, se întreabă în Ziarul Național, Nicolae Negru, care atrage atenția că în următoarele săptămâni Moscova va turna tot mai mult gaz peste focul geopolitic de la noi, și asta pentru ca să-i mobilizeze pe toți alegătorii filoruși.
„Geopolitica e ultimul refugiu pentru forțele prorusești. Ele nu mai pot șantaja alegătorul cu închiderea gazelor naturale sau a pieței ruse pentru fructele și legumele moldovenești, iar lupta anticorupție sau antioligarhică ar suna din gura comunisto-socialiștilor ciudat, e ca și cum alcoolicii s-ar apuca să propage abstinența sau prohibiția. Îi vom mai auzi și pe Lavrov, și pe Narîșkin și, firește, pe Putin sărind în „apărarea” statalitatății moldave, a „valorilor tradiționale”, supuse asediului dinspre Vest. Despre trupele ruse de pe teritoriul nostru ei nu vor spune niciun cuvânt, dar nici nu sunt obligați. Obligația e a politicienilor noștri, a Maiei Sandu în primul rând, dar, paradoxal, din aceleași rațiuni electorale, ea va continua să facă abstracție de geopolitică și nu va spune nimic despre trupele ruse de ocupație. Și PPDA se va eschiva, Năstase nu a încheiat încă toate conturile cu Plahotniuc. Le revine unioniștilor să ridice mănușa geopolitică, să le explice alegătorilor manevrele Rusiei și ale agenților săi locali. Aceasta e posibil numai dacă vor merge împreună în alegeri și nu se vor consuma atacându-se reciproc”, scrie Nicolae Negru
La fel ca și în cazul prezidențialelor din 2020, PAS mizează pe diaspora, scrie analistul politic Dionis Cenușă, citat de anticorupție.md. El susține că pentru a-și mări șansele de atragere a votanților din diaspora PAS a decis să o adauge în topul listei sale pe Natalia Albot, care are circa 80 mii de urmăritori în Instagram, la care se adăuga zecile de mii în alte rețele.
„Totodată, acest lucru vine aparent să completeze capacitățile PAS de a mobiliza diaspora prin alte modalități, cum ar fi transferul de imagine de la președintele Sandu. În ultimele 5 luni, președinția a făcut efort pentru a ține activ interesul diasporei prin întâlniri online”.
Veaceslav Craciun se întreabă într-o analiză pentru IPN dacă vor reuși oare socialiștii să-și mențină monopolul asupra electoratului găgăuz? . Autorul observă că agenda pe care au adoptat-o comuniștii și socialiștii multora le pare depășită și de nenumărate ori expirată. „Aceasta îi va face pe unii să nu meargă la alegeri, iar pe alții să-și deplaseze atenția spre unele din ofertele de alternativă. Aceasta nu înseamnă că s-au produs schimbări în electoratul găgăuz. Aceasta înseamnă că partidele care au beneficiat din plin de un sprijin categoric, au făcut abuz de abordare „va merge și așa”.
Jurnal TV continuă să analizeze averile președinților de raioane din Republica Moldova. „S-au obișnuit cu bunăstarea și nici pandemia nu mai contează. Cei mai mulți președinți de raion continuă să se bucure de confort și în această perioadă de criză, iar mașinile oferite de stat îi așteaptă la scară. În declarațiile de avere arată niște imobile cu 0 valoare și mașini estimate la preț simbolic. Alții chiar și acum își atribuie premii bănești din bugetul local, scriu jurnaliștii. De această dată, în vizorul presei au ajuns averile președinților raioanelor Călărași și Strășeni, despre care spun că au bunuri imobile și mașini pe care în declarațiile de avere le trec cu prețuri mult mai mici decât cele reale.
Despre casele impozante și scumpe din unele cartiere ale Chișinăului scrie Iulian Ciocan pentru Europa Liberă. Acesta observă că „Multe din acele castele sunt împrejmuite cu garduri înalte și solide, niște garduri impenetrabile, construite parcă pentru a respinge un atac armat periculos. Pe deasupra, casele impozante au nu doar garduri, ci și camere de filmat și câini supărați. Un soi de apărare triplă: gardul, câinele și camera de filmat. Și nu cumva stăpânii mai au în case și niște arme? Oare ce îi face să se baricadeze în acest fel? Ce frică imensă?”. Mergem spre Europa, nu? Mergem cu tot cu garduri, camere de filmat și câini fioroși…conchide autorul.