JURNAL DE EMIGRANT/ Zâmbet în vreme de pandemie.Proiect fotografic pe străzile orașului Bedford (FOTO/AUDIO)

  • 09 August 2020 16:47
0%
00:00:00
00:00:00

”Nu vom ști niciodată toate lucrurile bune pe care le poate face un zâmbet”, este un citat care îi aparține Maicăi Tereza și care conține în el atâta profunzime, atât de mult adevăr dacă e să analizăm, referindu-ne la propria noastră experiență. De câte ori nu ne-am trezit că felul în care ne simțim întreaga zi poate să fie determinat de acest simplu act de comunicare. Ce forță imensă poate avea uneori asupra ființei noastre zâmbetul unui simplu trecător cu care ne intersectăm în drumul spre universitate, al unui coleg la noul loc de muncă unde ne simțim încă nesiguri, al unui vânzător la magazinul de la colțul străzii, al șoferului de autobuz, zâmbetul inocent al unui copil fericit alături de părinți...

În plină pandemie, când măștile au devenit un articol aproape indinspensabil în viețile noastre (în Marea Britanie este obligatorie purtarea măștilor în toate spațiile închise) m-am gândit la transformarea pe care o suferă omenirea în aceste zile în care ne-am pomenit că de multe ori nu ne mai putem transmite și oferi unii altora suport, încredere, curaj, bunătate, prin această formă sublimă și atât de simplă de comunicare- prin zâmbet.

Cred că una dintre cele mai importante lecții oferite de această pandemie a fost să învățăm să apreciem lucrurile simple...

Așa s-a născut proiectul fotografic ”Zâmbet în vreme de pandemie”- din dorința de a imortaliza cât de diferiți și incompleți suntem ca ființe umane cu chipul acoperit, fără expresia feței și zâmbetul care ne ănfrumusețează indiferent de vârstă sau naționalitate.

Pe străzile orașului Bedford am fotografiat zeci de oameni care zâmbesc cu mască și fără mască de protecție. “Oamenii au încetat să mai vorbească unii cu alții de când am început să purtăm măști. E atât de trist”, mi-a mărturisit Linda, o bătrânică pe care am întâlnit-o în apropiere de cinematograful din centrul orașului. Linda este de părere că acest virus e o pedeapsă dată de divinitate pentru a aprecia mai mult mediul și tot ce ne înconjoară.

După ce s-a lăsat fotografiat zâmbind, Cris, un om de știință pasionat de fotbal, ajuns la vârsta de pensionare, m-a invitat la o ciocolată caldă chiar în apropierea statuii activistului împotriva apartheidului, Trevor Huddleston. La reinaugurarea monumentului, la 7 aprilie 2000, a participat însuși Nelson Mandela, un prieten al episcopului.”Nici un om alb nu a făcut mai mult pentru Africa de Sud decât Trevor Huddleston”. Mi-am imaginat cum, la doar câțiva metri distanță de locul în care îi povesteam unui necunoscut că dintre toate lucrurile frumoase care mă inspiră, actele de bunătate mă emoționează cel mai mult, la 81 de ani Nelson Mandela ținea un discurs ce avea să rămână pentru totdeauna în memoria acestui mic oraș britanic multietnic.

Proiectul meu fotografic m-a încărcat cu energie pozitivă. Am întâlnit atâția oameni frumoși dornici să comunice prin zâmbet. Am descoperit că să discuți despre Jane Austen cu un microbist sau despre fluturi cu un adolescent îi poate face să zâmbească sau chiar să râdă în hohote.

”Adevăratele miracole nu fac mult zgomot. Evenimentele esențiale sunt atât de simple! ” este un citat celebru din Micul Prinț al scriitorului și aviatorului francez Antoine de Saint-Exupéry.

Un astfel de eveniment esențial din viața lui Saint-Exupéry a avut legătură cu miracolul banal al unui simplu zâmbet care l-a salvat de la moarte. S-a întâmplat în Spania pe vremea Războiului Civil unde a mers în calitate de jurnalist și a fost capturat de miliția forțelor rebele.

”Pacea începe cu un zâmbet”! spunea Maica Tereza.

Atât de simplu!

 

Notă: Prin acest articol nu promovez mesaje împotriva purtării măștilor. Purtarea măștii este cel mai eficient mod de prevenire a răspândirii coronavirusului și salvează vieți!

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie puternică
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău