JURNAL DE EMIGRANT | Ion Grama- un tânăr din diaspora cu vise mari pentru copiii din R.Moldova (AUDIO)

  • 15 Noiembrie 2020 10:35
0%
00:00:00
00:00:00

Ion Grama este un tânăr originar din orașul Chișinău, stabilit în Marea Britanie. La cei doar 25 de ani, dintre care ultimii șase petrecuți în Regatul Unit, are înțelepciunea unui om trecut prin multe provocări și lecții de viață care l-au format.

Este student în ultimul an la Universitatea Sunderland unde studiază Finațe și Investiții. Încearcă să combine echilibrat timpul pe care îl acordă studiilor cu cel pe care este nevoit să îl muncească ca să reusească să se decurce cu cheltuielile destul de mari pe care le presupune viața în Londra. L-am întâlnit la sectia de votare din vestul Londrei, în primul tur al alegerilor prezidențiale organizate pe 1 noiembrie. Este unul din acei mulți tineri plecați din Republica Moldova dar care a rămas cu sufletul acasă. Te inspiră cu vorbe chibzuite și îți readuce speranța într-un viitor luminos pentru noi toți.

 

JURNAL DE EMIGRANT | Ion Grama- un tânăr din diaspora cu vise mari pentru copiii din R.Moldova (AUDIO)

În Republica Moldova Ion a absolvit Colegiul de Ecologie, urmând să lucreze în Protecția Civilă, în calitate de pompier. În Marea Britanie a decis însă să își schimbe profesia.

Eu mereu am vrut să fac ceva pozitiv pentru țară, pentru populație. Credeam că dacă o să merg și o să lucrez în Ministerul Afacerilor Interne o să pot schimba lucrurile din interior. Crescând, am înțeles însă că lucrurile nu le poți schimba de unul singur și o poți face doar dacă ești o persoană influentă. Cum devii o persoană influentă? Având o afacere, având bani. Așa am decis să merg pe această latură. Să studiez finanțele, investițiile. Acum sunt în ultimul an la universitate. La început am venit cu această idee să învăț, după care să merg în Moldova și să aplic în practică studiile, experiența, să inițiez o comunitate activă de tineri care să dezvolte diferite proiecte, startup-uri. În timp însă m-am obișnuit, m-am atașat de oraș, am mers și prin alte țări, am văzut diferența și încă nu m-am decis să revin. Îmi tot spun mai am nevoie de încă un pic, după care am să mă întorc”.

Ca să se susțină financiar și să mai ia din povara cheltuielilor de pe umerii părinților tânărul a început să lucreze. Inițial ca portar la un hotel din Londra, mai apoi a reușit să avanseze și să obțină un post de Concierge (persoană care trebuie să rezolve și să răspundă la orice întrebare pentru un anumit oaspete din hotel ) la unul din cele mai luxoase hoteluri din Londra.

Aceasta a fost o experiență nemaipomenită. Am întâlnit oameni foarte interesanți, de la actori până la investitori, domeniu pe care eu îl studiez. Am avut ocazia să adresez întrebări directe unor persoane influente pe care le vedeam la televizor sau îi urmăream pe internet”

Pandemia a afectat mult domeniul hotelier așa încât Ion a fost nevoit să se reprofileze. Având studii acasa în domeniul protecției anti-incendiare, a urmat câteva cursuri suplimentare și acum lucrează în calitate de inspector. Inspectează clădiri și se asigură că respectă standardele britanice de construcție.

Cea mai importantă lecție pe care l-a învățat străinătatea:

Să nu renunț niciodată. Sunt așa perioade când pare că totul merge rău, numai probleme sau situații complicate care par că nu au rezolvare... Eu cred că noi nu trebuie să renunțăm niciodată pentru că suntem un popor care mereu găsim ieșire, nu contează cât de dificilă este situația în care ajungem. Am avut ocazia să întâlnesc tineri din Republica Moldova care au studiat pe interent IT-ul, și au reușit să obțină un loc de muncă, fără să fi studiat la universitate, sau colegiu, sau să meargă la cursuri specializate...”

Prin prisma studiilor și experienței în străinătate, Republica Moldova eșuează ca stat, este de părere tânărul :

Am revenit foarte dezamăgit din ultima vacanță acasă după ce am constatat felul în care tânăra generație se dezvoltă, temele de discuții pe care le are. Oamenii sunt foarte limitați. Nimeni nu dorește să citească, să facă ceva mai mult. Toți se mulțumesc să stea într-o zonă de comfort. Nu au niciun interes decât ceea ce ce la noi e deja clasic: un gard mai înalt, o casă mai mare, o mașină mai scumpă...”

La doar 25 de ani Ion Grama are un un mare vis. Își dorește să devină un investitor de succes așa încât într-o zi să poată să dezvolte proiecte în domeniul educației, în special în domeniul educației timpurii, pentru copiii din Republica Moldova.

Mi-aș dori tare mult ca oamenii din Moldova să acorde mai mult timp studiilor și dezvoltării personale. Mi-aș dori în viitor, dacă o să am posibilitate, să creez școli gratuite de dezvoltare personală pentru copii, pentru a-i face să înțeleagă de mici ce vor ei să facă în viitor. La școală am avut colegi foarte talentați în domeniul matemeticii dar și-au pierdut talentul pentru că în clasa a 10-a, a 12-a au mers să lucreze ca și vânzători pentru că aveau nevoie de bani și nu aveau finanțe să își plătească anumite studii ca să poată mai apoi lucra în domeniu. Eu aș vrea să ofer această posibilitate copiilor de la cinci ani, așa încât când ajung la 10 să știe deja că, de exemplu, vrea să fie pictor, sau muzician, și să investească în acest domeniu. Asta e un vis al meu iar pentru asta am nevoie de bani. Iar ca să fac bani trebuie să investesc la greu”.

În timpul liber Ion cumpără și vinde acțiuni. E un hobby pe care speră ca în scurt timp să îl tranforme în activitate de bază.

Am promis să ne revedem astăzi, 15 noiembrie, la Londra, pentru a vota în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău