JURNAL DE EMIGRANT | Diaspora - în sprijinul oamenilor neajutorați din satele Republicii Moldova

  • 12 Aprilie 2020 18:30
0%
00:00:00
00:00:00

Zeci de persoane vulnerabile din mai multe localități din raioanele Cantemir, Căușeni și Ștefan Vodă au fost ajutate prin intermediul campaniei de colectare de donații, inițiată în urmă cu două săptămâni de către grupul din diaspora, cu sediul la Londra, FreeMoldova.

”Am descoperit că sunt foarte multe persoane vulnerabile iar situația este foarte tristă acasă, oamenii trăiesc foarte greu. Selectăm sate defavorizate dar și pe cele în care avem persoane de contact de încredere. Am încercat să ajutăm persoane vulnerabile de peste 60 de ani, de multe ori sunt singure, fără un ajutor dar și persoane cu dizabilități. Ne pare rău că am ajuns unde am ajuns și cum este administrată în prezent R. Moldova” susține Iurie Cojocaru, membru fondator FreeMoldova și unul dintre inițiatorii campaniei.

Natalia Sîrbu este profesoară la disciplina ”limba română„  în satul Stolniceni, raionul Hâncești. Alături de soțul Sergiu, primarul localității, și de un grup de tinere rămase în sat, sunt voluntarii care distribuie celor nevoiași pachetele cu alimente procurate din banii oferiți în cadrul campaniei. Gestul diasporei a emoționat-o și bucurat-o în aceeași măsură.

”Emoțiile sunt foarte mari fiindcă, alături de un primar ales recent, îmi fac griji de oamenii din sat. Săptămâna trecută am fost sunați de doamna Ana Jechiu, stabilită cu familia în Marea Britanie și ai căror părinți au rămas la noi în sat, o familie extraordinară, care ne-a spus că există oameni în străinătate care se gândesc la cei care sunt acasă. Am găsit pe cineva care avea card din străinătate și am putut să ridicăm cei 20.800 de lei, bani cu care am compilat 80 de pachete cu alimente și produse de igienă personală. 40 pentru persoane vulnerabile din Stolniceni și 40 pentru Bobeica, localitatea vecină”.

În această perioadă în care circulația transportului public a fost sistată, Natalia și Sergiu Sîrbu merg de două trei ori pe săptămână la farmacii și procură medicamente pentru locuitorii care le solicită ajutorul la telefon.

”Acum se răspândesc multe idei negative care deteriorează puțin psihicul oamenilor. Eu îi sfătuiesc să nu se mai uite atât de mult la aceste informații și mai bine să asculte o melodie sau să citească o carte”, consideră Natalia Sîrbu.

Printre voluntarii implicați în distribuirea alimentelor în satul Purcari, Ștefan Vodă, este Anton Slobozeanu, profesor și directorul filialei Fundației ”Viață și Lumină” din România, cu sediul în școala din localitate.

”Cunoaștem care este starea familiilor, a copiilor. Așa că am mers la familiile în care copiii suferă de malnutriție, mai ales în situația aceasta. Chiar și astăzi am fost. S-au terminat pachetele dar solicitările continuă să vină din partea cetățenilor. Oamenii mai lucrau și mai făceau ceva bani, fie în calitate de zilieri, ori mergeau la câmp, că la sate de lucru nu este, dar din pricina virusului acestuia, acum nu mai au niciun venit de nicăieri. Nu au salarii, nu sunt bugetari și într-adevăr sunt situații critice de tot. De aceea ajutorul a fost foarte binevenit. Când le spuneam că aceste pachete sunt de la cei plecați peste hotare, concetățenii noștri care au plecat dar știu de unde au plecat, și nu vă uită, asta le aduceau și lacrimi și bucurie. Am mai observat că aceste acțiuni cumva i-au unit pe oameni, i-au făcut să fie mai buni unii cu alții. Au venit cu inițiative. Acțiunile FreeMoldova au fost ca un exemplu, ca un imbold”.

JURNAL DE EMIGRANT | Diaspora - în sprijinul oamenilor neajutorați din satele Republicii Moldova

JURNAL DE EMIGRANT | Diaspora - în sprijinul oamenilor neajutorați din satele Republicii Moldova

Cei interesați pot face donații pe platforma gofundme ( https://www.gofundme.com/f/covid19freemoldova?utm_source=customer&utm_medium=copy_link&utm_campaign=m_pd+share-sheet&fbclid=IwAR2kYPR3RwQqCblZ4bl6-J4R6cRWfUMv3cCYGhMkAkIWkDts9gAdkwHV2kQ ).

Paypal: [email protected]

Mai multe informații pe pagina de Facebook FreeMoldova https://www.facebook.com/FreeMoldova/

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău