JURNAL DE EMIGRANT | Definiția fericirii pentru copiii imigranților basarabeni în Marea Britanie (FOTO/AUDIO)

  • 31 Mai 2020 10:18
0%
00:00:00
00:00:00

După mai bine de două luni, timp în care Mihai, Bogdan, Mia și Luca, prieteni de familie, nu s-au mai întâlnit, nevoiți fiind să stea în case, zilele trecute a avut loc o dulce revedere. În preajma Zilei Copilului, marcată pe ambele maluri ale Prutului și în alte aproape 50 de state la 1 iunie, ne-am adunat să discutăm despre ce îi face fericiți și care sunt responsabilitățile celor mici.

Ne-am întâlnit la marginea pădurii din apropierea locuințelor noastre, un loc pe unde hoinărim ades să privim păsări, iar vara mergem după mure. Recunosc, cea mai mare provocare la realizarea acestui reportaj a fost să mențin atenția preț de câteva minute micilor intervievați pe care cu greu am reușit să îi adun la un loc, pentru că de cum s-au întâlnit au început să se joace de-a v-ați ascunselea în iarba înaltă, să alerge unul după altul sau să se dea rostogol de pe vârful unui deal, așa cum le stă bine unor copiii fericiți și fără griji.

Pentru Mihai, la 12 ani, să fii copil înseamnă ”să nu plătești taxe, să fac ceea ce vreau în fiecare zi și să nu fiu nevoit să câștig bani”, ca responsabilități: „dacă ai frați și surori, să ai grijă de ei”.

Bogdan, la 8 ani, mi-a măturisit că este foarte fericit pentru că guvernul a decis să lase prietenii să se vadă dacă mențin distanța de doi metri între ei. ”Să fii copil e foarte bine pentru că de Crăciun primești multe cadouri”. Ca responsabilități – ”să mergi la școală, să te speli pe dinți, să îți faci patul, să ajuți să faci mâncare”.

La 6 ani, să fii copil pentru Mia, înseamnă ”să am multe cadouri, să mă joc, să stau cu părinții, să mă îmbrățișeze, să îi pup și să stau cu ei în pătuț”.

De la Luca, la numai trei ani împliniți, cu un zâmbet cât un soare, și care nu a ezitat să ia microfonul și să-și întrebe proprii părinți ce înseamnă să fii copil, am auzit poate cea mai frumoasă definiție a fericirii pentru copiii imigranților basarabeni în Marea Britanie: „Să fie zăpadă!!!”

”Copiii nu sunt fericiți dacă nu e zăpadă”, crede Luca.

Iar eu cred că și nouă, un fel de copii mai mari ajunși pe melaguri cu climă mai caldă, ni se face uneori atât de dor de iernile copilăriei noastre...

La mulți ani copiilor din toată lumea.

”Să fie zăpadăăăă!!!”

JURNAL DE EMIGRANT | Definiția fericirii pentru copiii imigranților basarabeni în Marea Britanie (FOTO/AUDIO)

JURNAL DE EMIGRANT | Definiția fericirii pentru copiii imigranților basarabeni în Marea Britanie (FOTO/AUDIO)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău