Jurnal de Chișinău: Cât de trainică va fi noua Coaliție Proeuropeană și cât va dura aceasta?

  • 04 Iunie 2013 09:41
Jurnal de Chișinău: Cât de trainică va fi noua Coaliție Proeuropeană și cât va dura aceasta?

Până și Dirk Schuebel, Ambasadorul UE la Chișinău, a recunoscut, cu toată prudența unui diplomat european, că se aștepta „la mai multe schimbări”, la mai multe „fețe noi”.

În Jurnal de Chișinău, Nicolae Negru se întreabă cât de trainică va fi noua Coaliție Proeuropeană și cât va dura aceasta? Autorul observă că sunt puține „fețe noi” în acest guvern. Pe de altă parte, potrivit publicistului, cu toată „vechimea” sa, guvernul Leancă are toate șansele de a reuși, dacă va funcționa la deplina sa capacitate, ca o singură echipă, nu ca trei în una. Abilitățile diplomatice și de comunicare ale lui Iurie Leancă sunt un avantaj din acest punct de vedere. Comunicarea (inclusiv cu liderii de partid) și transparența sunt primele acțiuni în direcția unei guvernări corecte, dinamice, eficiente, scrie Jurnal de Chișinău. 

C. Tănase de la Timpul se întreabă cine crede în miniștrii moldoveni?Adresându-se miniștrilor, după ce au depus jurământul, președintele le-a spus, încurajându-i: „Aveți experiență și tot ce o să facem împreună o să facem în interesul oamenilor”. Da, e adevărat, mulți dintre miniștrii „noului guvern” au o experiență bogată, dar ce fel de experiență, în ce domeniu, se întreabă autorul.

Un proiect de lege care a creat anterior dispute în Parlament va fi votat de noua majoritate parlamentară, scrie Ziarul Național. În cadrul Cancelariei de Stat va fi creat Corpul de Control al prim-ministrului. Democrații și liberalii reformatori s-au angajat să susțină inițiativa liberal-democraților. Crearea Corpului de Control a premierului este una dintre cerințele prevăzute în Acordul Coaliției Pro Europene. Noua structură va verifica modul în care se execută deciziile Guvernului și va avea dreptul să solicite informații oricăror instituții subordonate Executivului.

Cei patru membri din Guvernul Filat care nu și-au păstrat fotoliile în noul Executiv spun că vor reveni în politică sau la profesiile pe care le-au avut înainte de a deveni miniștri, aflăm din Adevărul.  Fostul ministru al Culturii Boris Focșa susține că rămâne în cultură, la teatru. Ex-ministrul Tineretului și Sportului Octavian Țîcu  va reveni la Univeristate, unde începe sesiunea de licență și masterat a studenților săi. Va avea și avea un turneu de promovare a cărții «Nicolae Simatoc». Fostul vicepremier pentru probleme sociale Mihai Moldovanu, ar putea reveni la Primăriei Chișinău, iar colegul său de formațiune Anatol Șalaru, își va continua activitatea politică.

Justiția renunță la programul de gestionare a dosarelor, titrează Adevărul. Reprezentanții Curții Supreme de Justiție susțin că ar putea utiliza doar parțial programul construit pe banii americanilor, pe motiv că este greoi și dublează munca judecătorilor. Experții atrag atenția, de asemenea, că sistemul de distribuire aleatorie a dosarelor poate fi ușor ocolit.

Adevărul mai scrie și despre singurul moldovean din atelierele Ferrari. Mihai Repețchi este o excepție printre miile de moldoveni plecați în Italia, mulți dintre care lucrează la negru. Mecanicul, de 36 de ani, din satul Șuri, Drochia, are o meserie de vis: asamblează mașini sport la celebra companie auto Ferrari. Este unul dintre mecanicii principali din concern și asamblez manual piesele mașinii. Tot ce se află sub capotă, la motor, la sistemul electric – toate sunt în responsabilitatea sa. Tot procesul este secret.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău