JURIȘTI: Societatea trebuie să cunoască lista beneficiarilor amnistiei fiscale
-
13 Decembrie 2019 12:54
Decizia Curții Constituționale de a declara neconformă o prevedere care interzicea accesul la informațiile despre beneficiarii amnistiei fiscale este salutată de reprezentanții Asociației „Juriștii pentru drepturile omului” care au sesizat Înalta Curte. Avocații asociației susțin că societatea trebuie să cunoască beneficiarii acestei legi, care s-au îmbogățit ilegal și sunt avantajați în raport cu celelalte categorii de cetățeni care sunt corecți cu legea. Relatează Aliona Savca.
Asociația obștească „Juriștii pentru drepturile omului” a sesizat Curtea Constituțională după ce a primit refuz la o cerere depusă la Serviciul Fiscal de Stat, prin care au fost solicitate informații despre lista nominală a persoanelor fizice care au declarat voluntar bunurile, în perioada august – octombrie 2018, valoarea acestora și suma totală a taxei încasate la bugetul de stat. Astfel, Curtea a constatat că prin această lege se instituie restricții excesive cu privire la informația aflată în posesia fiscului și a anulat articolul care impunea interdicția. Avocatul Vitalie Zamă.
„Considerăm o decizie corectă, or, și cu alte ocazii Curtea Constituțională a invalidat prevederi naționale care instituie o interdicție de acces la informație de interes public. Pentru asigurarea acestui drept la informație de interes public, instanțele naționale urmează să evalueze drepturile și interesele care sunt concurente. În cazul de față noi avem dreptul societății de a cunoaște informații de interes public și pe de altă parte, avem pretinsul acces la viață privată. Astfel, doar asigurând această balanță dintre viață privată și interesul public putem realiza dreptul de acces la informație de interes public.”
Directorul executiv al Transparency Internațional Moldova, Liliana Carasciuc, susține că ținerea în anonimat a beneficiarilor amnistiei va face practic imposibilă orice încercare a societății civile, inclusiv a jurnaliștilor, de a monitoriza acest proces. Mai mult, va împiedica investigarea fraudei și tragerea la răspundere a celor care s-au îmbogățit ilegal.
„Ceea ce vrem să remarcăm Legea amnistiei fiscale este abuzivă și ea încalcă drepturile la informație de interes public, încalcă dreptul la achitate fiscală și pentru persoanele fizice, și pentru cele juridice. Această lege împiedică investigarea mai multor fraude de proporții care au avut loc în Moldova în ultimii ani și sigur oferă impunitate persoanelor care s-au îmbogățit ilicit. Respectiv, tăinuirea beneficiarilor acestor legi va împiedica investigarea fraudelor și atragerea la răspundere.”
Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală permitea legalizarea unor bunuri și sume de bani care nu au fost declarate, în schimbul achitării în bugetul de stat a unei taxe de 6 la sută din valoarea acestora, inclusiv cu acordarea garanțiilor că beneficiarii nu pot fi urmăriți pentru neachitarea impozitelor și a taxelor, iar bunurile declarate voluntar nu pot constitui obiectul unei cauze penale.
Amintim că legea respectivă, care a fost promovată de Partidul Democrat, a fost criticată dur atât de societatea civilă, cât și de structurile financiare internaționale precum FMI și Banca Mondială.