Juncker și-a susținut ultima conferință de presă în calitate de președinte al CE, încheind-o cu 'mi-e foame' (AFP)

  • 29 Noiembrie 2019 18:55
Juncker și-a susținut ultima conferință de presă în calitate de președinte al CE, încheind-o cu 'mi-e foame' (AFP)

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker nu și-a dezmințit vineri reputația de spirit liber și acid, cu o ultimă conferință de presă la sediul de la Bruxelles al Comisiei Europene punctată de înțepături, anecdote, glume și momente emoționante, comentează AFP, preluat de Agerpres.

"Mi-e foame!" au fost ultimele cuvinte ale unei scurte sesiuni de întrebări și răspunsuri în cursul căreia a criticat distrugerea de către președintele francez Emmanuel Macron a sistemului de 'spitzenkandidat' instaurat în 2014 pentru a-l desemna pe președintele Comisiei Europene și a dezvăluit o anecdotă savuroasă despre ascultarea telefonului său mobil de către serviciile președinților american Bill Clinton și francez Jacques Chirac în 1997.

"Ideea de a nu relua sistemul 'spitzenkandidat' în 2019 a fost o eroare. Era un mic avans democratic, dar a fost suprimat din motive obscure", a declarat el.

Critica l-a vizat direct pe președintele francez, adversar declarat al acestui sistem instaurat de grupurile politice din Parlamentul European pentru a-l desemna pe președintele Comisiei.

Emmanuel Macron a refuzat acest sistem în 2019 și l-a respins pe Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European (PPE, dreapta proeuropeană) ieșit pe primul loc la alegerile din mai pentru legislativul comunitar.

Două summituri europene au fost necesare pentru a o desemna pe Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării, aleasă apoi de Parlamentul European cu o majoritate de doar nouă voturi în plus față de numărul necesar.

Jean-Claude Juncker a povestit apoi o anecdotă savuroasă despre telefonul său mobil. "Telefonul meu Nokia este în prezent protejat, dar atunci putea fi ascultat", a explicat el.

Ajuns în 1997 la Paris pentru un summit european despre locurile de muncă, el a fost nevoit să își schimbe hotelul.

"Noaptea, Bill Clinton m-a sunat pentru a-mi vorbi despre o problemă între Airbus și Boeing. Am fost foarte surprins, pentru că m-a sunat pe linia fixă a noului meu hotel, în contextul în care nici delegația mea nu știa că m-am mutat. Și am fost foarte surprins să îl aud a doua zi pe Jacques Chirac spunându-mi, când m-a primit la Palatul Elysée: "Felul în care ai vorbit cu Clinton este felul în care Europa trebuie să discute cu americanii'", a povestit el.

Jean-Claude Juncker a apărut obosit la conferința de presă de vineri, a mai comentat AFP. El este în perioada de recuperare după o operație delicată pentru un anevrism aortic și a fost nevoit să amâne pentru marți, 3 decembrie, predarea puterii către Ursula von der Leyen. El va sărbători împlinirea a 65 de ani la 9 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
12
Cer fragmentat
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
14
Sat
15
Sun
16
Mon
15

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău