Juncker intenționează să organizeze în zilele următoare interviuri cu cei doi candidați propuși comisari europeni interimari

  • 09 Iulie 2019 16:32
Juncker intenționează să organizeze în zilele următoare interviuri cu cei doi candidați propuși comisari europeni interimari

Președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker intenționează ca în zilele următoare să organizeze interviuri cu cei doi candidați propuși de guvernele român și eston pentru a-i înlocui, până la terminarea mandatului actualei Comisii Europene, pe cei doi comisari europeni care au demisionat pentru a-și prelua mandatele de eurodeputat, respectiv Corina Crețu și Andrus Ansip, a anunțat marți Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a CE, preluat de Agerpres.

Reacția survine după ce Consiliul Uniunii Europene a respins luni propunerea lui Jean-Claude Juncker ca portofoliile acestor doi comisari să fie preluate de alți doi comisari europeni deja în funcție.

După ce a exprimat din nou regretul Comisiei față de această decizie a Consiliului, purtătoarea de cuvânt Mina Andreeva a spus că ''procedura își va urma cursul cu cei doi candidați sugerați de aceste două state (...) și vor exista și alte etape în conformitate cu art 246, dar deocamdată intenția este să fie intervievați acești doi candidați în zilele următoare''.

Comisia Europeană a transmis miercurea trecută că, în urma deciziei lui Jean-Claude Juncker, portofoliul Politicii Regionale, deținut de Corina Crețu, urma să fie preluat de comisarul pentru Politică de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn. Acesta din urmă a mai fost comisar pentru politică regională în precedenta Comisie Europeană, argument invocat de executivul comunitar pentru preluarea acestor atribuții.

Portofoliul comisarului Andrus Ansip, Piața Unică Digitală, urma să fie preluat de către comisarul pentru Uniunea energiei și vice-președinte al Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Mandatul actualei Comisii Europene se încheie pe 31 octombrie.

Conform unor surse guvernamentale, premierul Viorica Dăncilă i-a trimis președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare în care precizează că Guvernul român îl propune pe Ioan Mircea Pașcu în calitate de comisar european interimar, după demisia Corinei Crețu.

Potrivit surselor citate, premierul așteaptă răspunsul în această săptămână. Sursele au precizat că încă nu au fost făcute propuneri de către partea română în ceea ce privește viitorii comisari europeni, pentru că încă nu au început negocierile.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău