Juncker critică decizia Comisiei Europene de a institui un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19

  • 02 Februarie 2021 10:13
Juncker critică decizia Comisiei Europene de a institui un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19

Fostul președinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a criticat, luni, decizia succesoarei sale, Ursula von der Leyen, de a institui un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele Uniunii Europene, relatează politico.eu, preluat de Agerpres.

''Noi de fapt nu am avut în Europa experiențe pozitive cu restricțiile asupra exporturilor'', a declarat Juncker, în cadrul unei videoconferințe organizate de reprezentanța landului german Baden-Württemberg.

"La începutul crizei cauzate de pandemie, unele țări au luat decizia de neînțeles de a nu exporta material medical. Aceasta a fost corectată de Comisia Europeană. Acum am revenit într-o dezbatere unde, din nou, se face sugestia că nimic nu ar trebui exportat din Uniunea European către țări non-UE. Suntem... nu doar responsabili pentru noi înșine. Aceasta este o pandemie care afectează pe fiecare om de pe această planetă. Mă opun foarte mult impresiei date acum de Uniunea Europeană că avem grijă de noi înșine și că suferința altor oameni, în special din țările mai sărace și de pe continente mai sărace, nu ne afectează", a subliniat fostul șef al executivului comunitar din perioada 2014-2019.

Comisia Europeană a adoptat vineri un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în țările UE, pentru a împiedica ieșirea din blocul comunitar a unor cantități de vaccin care, în virtutea contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, sunt destinate statelor membre.

Executivul comunitar a luat această decizie - valabilă până la sfârșitul lunii martie - în urma disputei sale cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca. Aceasta din urmă, invocând probleme de randament al producției, a anunțat că în primul trimestru va putea livra doar 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău