Julian Assange are tendințe de suicid, susține un psihiatru care l-a examinat în închisoare

  • 22 Septembrie 2020 19:04
Julian Assange are tendințe de suicid, susține un psihiatru care l-a examinat în închisoare

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, s-a plâns că aude voci și muzici imaginare în detenție și are impulsuri de suicid, a declarat marți un psihiatru care l-a examinat, la o ședință a tribunalului londonez care analizează cererea de extrădare a lui Assange în SUA, relatează AFP.

Australianul de 49 de ani prezintă un risc de suicid "foarte ridicat" în cazul în care va trebui extrădat către SUA, unde este acuzat de dezvăluirea a sute de mii de documente confidențiale, a susținut Michael Kopelman în fața tribunalului Old Bailey.

Kopelman, care a stat de vorbă de circa 20 de ori cu Assange, a vorbit instanței despre "depresia severă" și "simptomele psihotice" ale acestuia din urmă, între care halucinații auditive trăite în celula sa din închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din apropiere de Londra.

Julian Assange i-a mărturisit astfel psihiatrului că a auzit voci spunându-i: "ești praf, ești mort, venim după tine", notează AFP.

Impulsurile sinucigașe ale lui Assange "provin din factori clinici, dar ceea ce va declanșa o tentativă este iminența extrădării", a atenționat psihiatrul, estimând că starea acestuia "se va deteriora considerabil" dacă va fi extrădat.

Și partenera lui Julian Assange, Stella Moris, și-a exprimat temerea că acesta s-ar putea sinucide, lăsându-i pe cei doi copii ai lor fără tată.

Reprezentantul guvernului american, James Lewis, l-a interogat pe Kopelman în legătură cu veridicitatea unor afirmații ale lui Assange, sugerând că este posibil să fi fost inventate.

Condițiile de detenție ale fondatorului WikiLeaks au fost denunțate de raportorul ONU pentru tortură, amintește AFP.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Julian Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiția americană, pe baza legislației antispionaj. Susținătorii lui afirmă că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei. SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice și 500.000 de documente confidențiale despre activitățile armatei americane în Irak și Afganistan.

Julian Assange este încarcerat la Belmarsh de la răsunătoarea sa arestare în aprilie anul trecut în Ambasada Ecuadorului la Londra. El se refugiase acolo în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzații, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani, după mai multe răsturnări de situație, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:5,14 m/s
Sat
1
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Arhivă Radio Chișinău