Judecători | CSM trebuie să iasă din poziția de victimă care așteaptă indicații

  • 12 Martie 2020 15:59
Judecători | CSM trebuie să iasă din poziția de victimă care așteaptă indicații

Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să iasă din poziția de „victimă care așteaptă indicații din partea celorlalte două puteri în stat” și să înceapă a fi cu adevărat independentă.

 Este sugestia judecătorilor-membri ai Asociației Obștești „Vocea Justiției”. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, magistrații au punctat mai multe subiecte care, în opinia lor, ar trebui incluse pe agenda Adunării Generale a Judecătorilor.

Potrivit judecătoarei Victoria Sanduța, președintă a Consiliului de Administrare al Asociației Obștești „Vocea Justiției”, pe parcursul ultimelor mandate CSM a renunțat tacit la o arie largă de împuterniciri ce țin de autoadministrarea puterii judecătorești și și-a construit poziția „în funcție de conjuncturile politice și majoritățile parlamentare”. Lucru inadmisibil în continuare, întrucât CSM este un organ apolitic și este obligat să fie independent, a mai spus judecătoarea.

Victoria Sanduța consideră că CSM, în calitate de organ de autoadministrare al puterii judecătorești, trebuie să-și asume un rol pro-activ. Aceasta înseamnă „înaintarea propunerilor și inițiativelor persoanele și de administrare a sistemului judecătoresc, dialogul permanent cu societatea, dar și capacitatea proprie de a face curățenie în sistem într-un mod credibil”. Acest lucru trebuie făcut inclusiv prin organizarea de Adunări Generale Extraordinare, mai des decât o dată în an, pentru a putea supune dezbaterilor problemele în autoadministrarea sistemului judecătoresc.


Potrivit judecătoarei, recentele modificări legislative care vizează activitatea CSM au fost făcute fără să se țină cont de opinia Comisei de la Veneția și nici de standardele internaționale privind independența justiției. Potrivit Cartei universale a judecătorului, Consiliul trebuie să fie independent de politic, majoritatea membrilor fiind judecători aleși de colegii lor. Pot fi și alte persoane din societatea civilă, dar nu politicieni.

Victoria Sanduța mai spune că este suspicioasă modificarea în grabă a legislației prin insistarea asupra posibilității alegerii președintelui CSM din rândul profesorilor titulari de drept. Potrivit magistratei, profesorul titular ales președinte al CSM ar trebui să renunțe la calitatea de profesor de bază, întrucât funcția de președinte al Consiliului este funcție managerială.

Magistrata a mai spus că judecătorii se confruntă cu un volum extrem de mare de muncă. Un judecător are în procedură de examinare peste 1500 de dosare. CSM nu a întreprins suficiente măsuri pentru a reduce volumul de lucru al judecătorilor, lucru esențial în asigurarea calității actului justiției.

Ion Malanciuc, judecător, membru fondator al Consiliului de Administrare al Asociației Obștești „Vocea Justiției”, spune că necesită a fi pus în discuție, la Adunarea Generală a Judecătorilor, subiectul de condamnare a Republicii Moldova la CEDO în  mai multe dosare și impactul asupra sistemului judiciar. De asemenea, trebuie abordat subiectul „dosarelor politice” intentate în privința judecătorilor, dar și subiectul privind procesul de evaluare a judecătorilor și măsura în care aceasta corespunde scopului introducerii și implementării sale.

 

Judecătoarea Marina Curtiș, membru fondator al Consiliului de Administrare al Asociației Obștești „Vocea Justiției”, a remarcat că pe agenda Adunării Generale a Judecătorilor trebuie să se regăsească subiectul transferării judecătorilor și cel privind răspunderea disciplinară a judecătorilor.

Judecătorul Mihai Murguleț, membrul Asociației Obștești „Vocea Justiției”, a menționat că trebuie să se discut și subiectul privind denunțurile judecătorilor asupra tentativelor de influență a soluțiilor pe marginea cazurilor aflate în gestiunea acestora, modul superficial de examinare a denunțurilor, dar și consecințele pe care le suportă judecătorul denunțător.

Adunarea Generală a Judecătorilor urma să aibă loc în data de 15 martie, dar a fost contramandată în contextul măsurilor de reducere a riscului răspândirii coronavirusului COVID-19. ,c 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău