Judecătoarea Tatiana Răducanu a demisionat de la Curtea Supremă de Justiție (Revista presei)

  • 30 Noiembrie 2016 10:03
Judecătoarea Tatiana Răducanu a demisionat de la Curtea Supremă de Justiție (Revista presei)

Revista presei din 30 noiembrie 2016

Timpul deplânge faptul că după alegeri oamenii se ceartă în stradă pe motive politice. „Această scindare a societății e extrem de îngrijorătoare. Dureroasă. Nepotrivită… Iar acest lucru transformă viața noastră grea într-una și mai amară. Igor Dodon va trebui să țină cont și de cei cu alte opțiuni. Diferența dintre cei doi candidați a fost una foarte mică, tocmai de aceea, că oamenii ar trebui să reînvețe să trăiască unii cu alții. Vom avea un nou cuvânt (vot) de spus (pus) în cel mult doi ani. Ce va fi atunci? Ce vom alege? Spre ce ne vom îndrepta?” – întrebări pe care le găsim în Timpul.

Jurnal.md anunță că judecătoarea Tatiana Răducanu a demisionat de la Curtea Supremă de Justiție, renunțând astfel și la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Ea este cunoscută opiniei publice pentru atitudinea critică pe care a avut-o în consiliu. Răducanu nu a explicat motivele plecării sale în cadrul ședinței, iar membrii Consiliului au votat fără discuții demisia judecătoarei, scrie Jurnal.md.

Portalul Moldnova preia o analiză Stratfor despre situația de după alegeri în Republica Moldova. Potrivit publicației, ”noul președinte al Republicii Moldova, un susținător înflăcărat al Rusiei, va căuta fără îndoială să aducă schimbări în politica externă a țării odată cu învestirea sa în funcție. Liderul Partidului Socialiștilor și președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, promovează de mult timp reevaluarea relațiilor Chișinăului cu Federația Rusă, Uniunea Europeană și regiunea separatistă Transnistria, iar acest lucru este văzut ca o potrivire tactică pentru următoarele luni. Dar deoarece oamenii din Moldova sunt atât de divizați, următoarea administrație prezidențială de la Chișinău va avea mari probleme în a forța orice schimbări strategice substanțiale”, scriu analiștii americani de la Centrul de analiză strategică Stratfor.

Și analistul Iulian Chifu scrie într-un articol publicat de ediția online a Adevărului că programul electoral al lui Dodon și afirmațiile lui din campania electorală ”arătau un personaj neprizabil în Occident și la București - în ciuda asigurărilor tacite, vizitelor nocturne de taină ale unor diplomați ai UE de la Chișinău și promisiunilor celor care au pupat poala popii între cele două tururi de scrutin că totul va fi bine și vor asigura primirea la Bruxelles”. Potrivit autorului, la Igor Dodon, nu câinele dă din coadă, ci coada dă din câine.

Potrivit portalului Anticorupție.md, „câțiva judecători, ajunși în vizorul opiniei publice pentru deciziile controversate pe care le-au luat sau au fost vizați în anchete jurnalistice care le-au scos la iveală problemele de integritate, au fost votați de Consiliul Superior al Magistraturii în funcții de conducere în unele instanțe care vor fi instituite după optimizarea hărții judecătorești”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău