Josep Borrell: Pandemia va lăsa în urmă o lume diferită, mai digitală, cu noi inegalități și marcată de competiția SUA-China

  • 10 Iulie 2021 18:04
Josep Borrell: Pandemia va lăsa în urmă o lume diferită, mai digitală, cu noi inegalități și marcată de competiția SUA-China

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a estimat la un forum desfășurat sâmbătă în orașul croat Dubrovnik că, deși Europa face progrese datorită vaccinării, ''în fața noastră se află o luptă lungă contra pandemiei'' COVID-19 și lumea în ansamblul ei nu va depăși această pandemie până anul viitor, relatează agenția EFE, citat de AGERPRES.

''Toți suntem conștienți de consecințele viitoare, dar și de soluția pentru criza cauzată de pandemie, iar aceasta este vaccinarea'', a spus Borrell la forumul dedicat impactului pandemiei asupra relațiilor geostrategice și economiei mondiale, printre participanți fiind și miniștri de externe din 10 state balcanice și central-europene, respectiv Albania, Croația, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Grecia, Letonia, Macedonia de Nord, Malta și Muntenegru.

Pandemia va lăsa în urmă o lume diferită, mai digitală și cu noi inegalități, consideră responsabilul diplomației europene, context în care a pledat pentru donarea de vaccinuri anti-COVID-19 către țările sărace pentru a le impulsiona creșterea economică acum blocată de pandemie.

El a acuzat Rusia și China că practică o ''diplomație a vaccinurilor'' pentru a-și realiza interesele în lume, iar UE trebuie 'să fie conștientă de aceasta și să acționeze conform situației''.

Borrell a apreciat că în mod deosebit crește influența Chinei în lume, în timp ce cooperarea cu Beijingul este ''tot mai dificilă'', dar a susținut totuși că este nevoie de o bună înțelegere cu China, dată fiind importanța strategică a acesteia. ''Până la 25% din creșterea economică globală anul acesta vine din China'', a remarcat el.

De asemenea, a continuat oficialul UE, competiția dintre China și SUA va modela lumea în deceniile următoare și Uniunea Europeană va trebui să-și traseze orientările ''privind propriile sale interese''.

''Împreună cu Statele Unite avem în comun istoria, sistemul politic și economic. Vom fi mereu apropiați de Washington, dar trebuie să privim lumea gândindu-ne la interesele noastre'', a indicat Josep Borrell, adăugând că blocul comunitar are un dialog ''pozitiv și constructiv'' pe tema Chinei cu administrația președintelui american Joe Biden.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău