Josep Borrell: Necesitatea retragerii forțelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova este reiterată în mod constant de către UE în cadrul OSCE

  • 08 Martie 2022 16:59
Josep Borrell: Necesitatea retragerii forțelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova este reiterată în mod constant de către UE în cadrul OSCE

UE sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru regiunea Transnistria, și este pe deplin angajată în direcția unei soluționări globale, pașnice și durabile a conflictului transnistrean, potrivit Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

„Poziția UE, care include necesitatea eliminării sau distrugerii munițiilor și armamentului Rusiei de pe teritoriul Transnistriei, precum și necesitatea retragerii forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, este reiterată în mod constant de către UE în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ultima dată cu ocazia Consiliului ministerial al OSCE din 2-3 decembrie 2021”, se arată într-o postare a europarlamentarului Eugen Tomac pe rețelele de socializare. Eurodeputatul afirmă că a primit acest răspuns la o interpelare pe care a adresat-o Comisiei Europene. 

„Întrebarea a fost formulată către Comisie, o dată cu împlinirea a 30 de ani de la începutul conflictului înghețat din Transnistria, care acum este o zonă controlată de Rusia. Regiunea este caracterizată de ostilități continue din partea Kremlinului, care finanțează o agendă separatistă și sprijină o prezență militară nelegitimă, corupție și dezinformare antioccidentală agresivă, contribuind astfel la instabilitatea întregii regiunii”, mai adăugă oficialul.

Amintim că președina Maia Sandu a declarat că nu există niciun indiciu ce ar trăda pregătiri militare în regiunea transnistreană în contextul invaziei rusești din Ucraina. Șeful statului spune că evoluțiile din stânga Nistrului sunt monitorizate constant de autoritățile de la Chișinău, de cele din Ucraina și de partenerii externi ai țării. De asemenea, Maia Sandu califică drept lipsită de logică cererea pretinselor autorități de la Tiraspol de recunoaștere a așa-zisei independențe, după semnarea de către autoritățile de la Chișinău a cererii de aderare la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău