Josep Borrell, interpelat de eurodeputați după intruziunea unui jurnalist la o reuniune online a miniștrilor apărării din UE

  • 27 Noiembrie 2020 19:32
Josep Borrell, interpelat de eurodeputați după intruziunea unui jurnalist la o reuniune online a miniștrilor apărării din UE

Parlamentul European a cerut vineri o întărire a securității comunicațiilor instituțiilor europene după ce a deplâns vulnerabilitatea lor în urma intruziunii unui jurnalist la o videoconferință a miniștrilor apărării neprotejată, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Acest episod constituie un punct de alertă major pentru securitatea și credibilitatea instituțiilor europene", susține președinta Subcomisiei pentru securitate și apărare a Parlamentului European, eurodeputata Nathalie Loiseau, din grupul Renew Europe, într-o scrisoare adresată șefului diplomației europene Josep Borrell, consultată de France Presse.

Un jurnalist olandez a utilizat vinerea trecută codul de acces la această videoconferință a miniștrilor apărării din UE, o parte a codului fiind vizibilă pe o fotografie postată pe contul său de Twitter de ministrul olandez Ank Bijleveld.

Incidentul "pune problema securității liniilor, vulnerabilității infrastructurilor noastre interne și a capacității mai generale a instituțiilor noastre de a proteja schimburile de informații cele mai sensibile", menționează Nathalie Loiseau în această scrisoare co-semnată de eurodeputați membri ai subcomisiei.

Spaniolul Josep Borrell este invitat "să explice circumstanțele precise care au permis o astfel de intruziune" și măsurile pe care intenționează să le ia pentru "a securiza de manieră semnificativă mijloacele de comunicare ce servesc la organizarea de reuniuni de înalt nivel ale Uniunii Europene".

"Acest episod ridică problema mai generală a securizării instituțiilor europene în ansamblul lor", estimează semnatarii scrisorii.

"La ora la care atacurile cibernetice se înmulțesc asupra infrastructurilor noastre, Uniunea Europeană trebuie să progreseze rapid și de o manieră notabilă în securizarea datelor și a sistemelor sale de informații, securitatea cetățenilor săi este în joc", mai afirmă semnatarii.

Incidentul a fost luat foarte în serios de statele membre. "Această breșă de securitate a impus oprirea imediată a reuniunii", a explicat pentru AFP unul dintre participanți. "Constatarea comună a tuturor statelor membre este că e imperativ să întărim securitatea comunicațiilor instituțiilor europene", a adăugat el.

Liderii europeni au cerut în iunie 2019 "noi eforturi comune pentru a proteja instituțiile și organele UE, informațiile lor, rețelele lor de comunicație și procesele lor decizionale împotriva activităților unor actori rău intenționați". Instituțiile europene dau asigurări că comunicațiile președinților sunt protejate.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău