Josep Borrell îndeamnă Serbia și Kosovo să se abțină de la orice acțiuni unilaterale, care ar putea duce la noi tensiuni

  • 06 Noiembrie 2022 13:51
Josep Borrell îndeamnă Serbia și Kosovo să se abțină de la orice acțiuni unilaterale, care ar putea duce la noi tensiuni

Uniunea Europeană atenționează că evoluțiile recente din relațiile dintre Kosovo și Serbia pun în pericol anii de muncă și realizările obținute în cadrul dialogului dintre Belgrad și Pristina, facilitat de UE, și afectează situația de securitate din regiune și din afara acesteia, scrie Caleaeuropeană.ro.

Astfel, Uniunea Europeană solicită ambelor părți să se abțină de la orice acțiuni unilaterale, care ar putea duce la noi tensiuni.

„Retragerea sârbilor kosovari din instituțiile din Kosovo nu reprezintă o soluție la disputele actuale. Aceasta are potențialul de a intensifica și mai mult tensiunile pe teren”, a transmis Josep Borrell într-o declarație oficială. 

De asemenea, UE solicită Serbiei și reprezentanților sârbilor din Kosovo să își respecte obligațiile asumate în cadrul dialogului și să se întoarcă în instituțiile din Kosovo pentru a-și îndeplini sarcinile, inclusiv în cadrul poliției, al sistemului judiciar și al administrațiilor locale.

În același timp, UE îndeamnă din nou autoritățile din Kosovo să își respecte fără întârziere propriile obligații: „Acest lucru înseamnă extinderea imediată a procesului de reînmatriculare a vehiculelor și suspendarea oricărei acțiuni punitive împotriva deținătorilor de plăcuțe de înmatriculare KM. Problema plăcuțelor de înmatriculare poate fi rezolvată de către părți în cadrul dialogului.”

De asemenea, UE solicită Kosovo să înceapă imediat demersurile pentru înființarea Asociației/Comunității municipalităților cu majoritate sârbă. Adunarea din Kosovo a ratificat Acordul de la Bruxelles, iar Curtea Constituțională din Kosovo a decis că asociația/comunitatea trebuie înființată. Prin urmare, înființarea acesteia este o obligație juridică obligatorie pentru Kosovo. Neîndeplinirea în continuare a acestei obligații subminează principiul statului de drept și afectează reputația și credibilitatea Kosovo.

UE îndeamnă părțile să aleagă cu seriozitate calea dialogului și să se abțină de la orice acțiune care ar duce la violență și confruntare. UE este pregătită să continue să faciliteze negocierile, însă ambele părți trebuie să dea dovadă de disponibilitate pentru a căuta soluții într-o manieră constructivă și să își respecte obligațiile asumate în cadrul dialogului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău