Josep Borrell: Asistența UE pentru R.Moldova va depinde în continuare de realizarea clară a reformelor

  • 22 Octombrie 2020 09:10
Josep Borrell: Asistența UE pentru R.Moldova va depinde în continuare de realizarea clară a reformelor

Asistența Uniunii Europene pentru Republica Moldova va depinde în continuare de realizarea clară a reformelor, iar agenda de asociere dintre Chișinău și Bruxelles va fi actualizată. Partenerii europeni se vor concentra pe reformele prioritare din toate sectoarele și vor pune mai mult accent pe implicarea actorilor locali și sprijinirea societății civile, se arată într-o declarație a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

El a subliniat că alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi un moment crucial în parteneriatul Chișinău – Bruxelles. De asemenea, șeful diplomației europene și-a exprimat speranța că autoritățile de la Chișinău să revizuiască acțiunile recente care pun în pericol independența Băncii Naționale a Moldovei și stabilitatea sectorului bancar moldovenesc.

Josep Borrell a amintit și de provocările cu care se confruntă Republica Moldova – instituții de stat slabe, nivel ridicat de corupție și structuri oligarhice, o justiție deficitară, o populație îmbătrânită și provocări economice cu care se confruntă tinerii, ceea ce duce la sărăcie și la emigrare.

Șeful diplomației europene a exprimat dorința blocului comunitar de a lucra împreună cu Republica Moldova și de a o ajuta.

„Sunt pe deplin de acord cu necesitatea de a continua să lucrăm cu Moldova și să ne angajăm pe deplin în lupta împotriva coronavirusului și a acestor provocări pe care le-am menționat, care arată cu adevărat că țara are cu adevărat nevoie și merită sprijinul nostru”, se arată în declarația remisă presei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău