Jose-Luis Herrero: Cea mai importantă problemă a R. Moldova este funcționarea justiției
-
04 Noiembrie 2015 19:08
Republica Moldova este membru al Consiliului Europei de 20 de ani, dar încă se află sub monitorizarea acestei instituții.
Deși au fost îndeplinite mai multe cerințe referitor la îmbunătățirea situației drepturilor omului, modul în care funcționează justiția și nereformarea procuraturii mențin Republica Moldova sub monitorizarea Consiliului Europei. O conferință internațională dedicată acestui subiect s-a deschis miercuri, 4 noiembrie, la Chișinău.
Oficialii de la Chișinău au ținut să menționeze mai multe transformări prin care a trecut Republica Moldova în domeniul respectării drepturilor omului, cu sprijinul Consiliului Europei și ca urmare a mai multor decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului.
„Prima problemă ce s-a ridicat după aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei a fost asigurarea libertății religioase. Prima cauză la CEDO a fost cea a Mitropoliei Basarabiei, executarea căreia a determinat modificarea nu doar a legislației cu privire la culte, dar schimbarea conceptuală a întregului sistem de înregistrarea a organizațiilor non-guvernamentale, a partidelor politice”, a declarat ministrul în exercițiu al Justiției, Vladimir Cebotari.
Cea mai importantă problemă a Republicii Moldova este modul în care funcționează justiția, a subliniat șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Jose-Luis Herrero.
„Cetățenii Republicii Moldova au foarte puțină încredere în justiție, au arătat acest lucru mai multe sondaje de opinie. Am ajuns la concluzia că nu a fost atins scopul de a genera încredere în sistemul de justiție. Există în continuare percepția de corupție, de influență politică și de lipsă de indepență a acestui sistem”, a declarat Jose-Luis Herrero.
Reforma procuraturii este una dintre cerințele Consiliului Europei care nu a fost îndeplinită până în prezent de către autoritățile Republicii Moldova, a subliniat expertul Vladislav Gribincea, director al Centrului de Resurse Juridice.
„Deși am avut două legi ale Procuraturii adoptate din 1995 încoace, niciuna nu a satisfăcut pe deplin cerințele Consiliului. Acum avem o nouă lege care se pare că este agreată de Consiliul Europei, să vedem dacă ea va fi votată și cum. Problema cea mare este cine va susține această lege, în contextul turbulențelor politice actuale”, a mărturisit Vladislav Gribincea.
Legea privind reformarea procuraturii, care oferă mai multă independență și transparență acestei structuri, a fost adoptată în prima lectură în vara acestui an, urmândă să fie adoptată și în lectură finală de către Parlament, pentru a intra în vigoare.
Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei la 13 iulie 1995.