John Bolton îi aduce aminte lui Nicolas Maduro de soarta lui Ceaușescu / Aurul Venezuelei este trimis în Rusia

  • 02 Februarie 2019 09:10
John Bolton îi aduce aminte lui Nicolas Maduro de soarta lui Ceaușescu / Aurul Venezuelei este trimis în Rusia

Consilierul prezidențial american pentru Siguranță Națională, John Bolton, nu a exclus posibilitatea ca președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, să aibă soarta lui Nicolae Ceaușescu, avertizându-l că dacă nu cedează puterea ar putea ajunge în penitenciarul militar Guantanamo.

"Îi urez lui Nicolas Maduro și consilierilor săi o pensionare îndelungată și liniștită, pe o plajă frumoasă departe de Venezuela. Ar trebui să profite de oferta președintelui (autoproclamat -n.red.) Juan Guaido și să plece. Cu cât va fi mai rapid, cu atât va fi mai bine", a transmis John Bolton prin Twitter.

Ulterior, prezent la emisiunea radio realizată de jurnalistul american Hugh Hewitt, John Bolton a fost rugat să comenteze afirmațiile. Hugh Hewitt i-a spus: "Ceaușescu și Mussolini au sfârșit rău. Idi Amin și 'Baby Doc' Duvalier nu. Aceasta este alegerea pe care o are de făcut acum Maduro?"

John Bolton a răspuns, conform stenogramei prezentate de jurnalistul Jugh Hewitt: "Ei bine, eu am transmis prin Twitter, știți, îi urez o pensionare îndelungată și liniștită pe o plajă frumoasă departe de Venezuela. Cu cât va profita mai rapid de această ocazie, cu atât probabil va avea mai rapid o pensionare drăguță, liniștită, pe o plajă frumoasă, în loc să fie pe o altă plajă, precum cea de la Guantanamo", unde se află un penitenciar militar american.

"Nu doar că Maduro cere susținere paramilitară din străinătate pentru a păstra rețeaua dictaturii eșuate, ci au apărut și relatări că ar transporta averea Venezuelei cu avionul. Oare fură resursele poporului pentru a plăti intervenția rusă?", a acuzat John Bolton prin Twitter.

Rusia îndeamnă Statelor Unite să nu comită o "agresiune" în Venezuela

Administrația Vladimir Putin a transmis vineri seară Washingtonului că "nu fură" resursele Venezuelei, cerând Statelor Unite să evite comiterea unei noi "agresiuni" și schimbarea ordinii constituționale într-un stat suveran.

Rusia "nu fură resurse din Venezuela", a transmis Ambasada rusă în Caracas, citată de agenția de presă Interfax, după ce John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Siguranță Națională, a sugerat că regimul Nicolas Maduro ar oferi fonduri Rusiei în schimbul susținerii militare.

Ambasada Rusiei în Venezuela a îndemnat Administrația Donald Trump să nu adauge "o nouă agresiune" pe lista ingerințelor grave în afacerile țărilor latino-americane.

La rândul său, Ministerul de Externe de la Moscova a catalogat acțiunile Statelor Unite în Venezuela ca fiind încercări de schimbare a ordinii constituționale.

Aurul din rezervele Venezuelei

Un avion rus a fost trimis în Venezuela pentru a aduce în Rusia zeci de tone de aur din rezervele Băncii Naționale, care sunt pline de lingouri și de miliarde de dolari, afirmă surse citate de presa rusă, dar Kremlinul a transmis că nu are cunoștință despre acest presupus transport. Surse citate de cotidianul rus Novaia Gazeta au declarat că Moscova a trimis un avion de tip Boeing 777 la Caracas pentru a aduce aur în valoare de aproximativ 840 de milioane de dolari.

Opoziția din Venezuela a avertizat că are informații potrivit cărora ar urma să fie sustrase 20 de tone de aur și a cerut Băncii Naționale "să dezvăluie ce se întâmplă", informează publicația The Telegraph.

Administrația Vladimir Putin, care susține regimul Nicolas Maduro, a transmis că nu este la curent cu aceste informații. "Rusia este pregătită să contribuie la soluționarea crizei politice în orice mod posibil, fără ingerințe în afacerile interne ale țării", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de RBC News. Dmitri Peskov i-a îndemnat pe jurnaliști "să fie atenți, deoarece sunt diverse știri false".

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, susține că este vizat de o lovitură de stat condusă de liderul opoziției, Juan Guaido, care s-a autoproclamat președinte.

Administrația Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculațiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că președintele Donald Trump menține "toate opțiunile".

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziției, ca fiind președinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, șeful Adunării Naționale din Venezuela, s-a autoproclamat săptămâna trecută președinte interimar al țării, contestându-l oficial pe președintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de președinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunțând fraude electorale.

În decembrie 2018, președintele venezuelan, Nicolas Maduro, a declarat că John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Securitate Națională, coordonează un plan al Statelor Unite de invadare a Venezuelei. Relațiile Venezuelei cu Statele Unite sunt tensionate de mulți ani.

Administrația Vladimir Putin a anunțat că îl consideră pe Nicolas Maduro președintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerințele în Venezuela sunt "inacceptabile", catalogând drept "extrem de periculoase" declarațiile oficialilor americani privind o posibilă intervenție militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susțin protestele care au generat de câțiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria și Iranul au exprimat susținere pentru regimul Nicolas Maduro.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău