Johannes Hahn despre R.Moldova: „Uneori, am impresia că oamenii pretind să fie pro-europeni, pro-Occident, dar, când vine vorba de fapte, nu văd cum aplică ei valorile europene” (Revista presei)
-
14 Noiembrie 2018 09:35
„Chișinăul, criticat dur în Parlamentul European: „Plahotniuc și oligarhii aserviți Moscovei distrug statul de drept”, titrează publicația Adevărul cu referire la raportul privind implementarea Acordului de Asociere UE - Republica Moldova.
Ziarul face trimitere la declarațiile eurodeputatului Petras Austrevicius, raportor pentru Republica Moldova, care a bătut alarma că Chișinăul se îndepărtează de la standardele democratice. „Regret că autoritățile moldovenești aleg să ignore avizul comun și recomandările unor instituții europene consacrate, printre care și Comisia de la Veneția. Sunt vizate mai ales recentele modificări aduse legislației electorale. Parlamentul și alte instituții europene au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a explica Chișinăului că legislația electorală nu trebuie schimbată. Mă supără că avizul Comisiei Europene nu a fost luat în vedere”, a afirmat Austrevicius, subliniază Adevărul.
Subiectul este tratat și de Cotidianul, care titrează: ”Critici dure din Parlamentul European: Moldova e cea mai săracă țară din Europa, dar Plahotniuc trăiește în lux”. Publicația o citează pe Monica Macovei care ”a vorbit din nou despre luxul de care se bucură liderul PD, Vladimir Plahotniuc, pe fondul sărăciei din Moldova. Iar Comisarul European pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, a vorbit despre o revizuire a relațiilor dintre Chișinău și Bruxelles. „Uneori, am impresia că oamenii pretind să fie pro-europeni, pro-Occident, dar, când vine vorba de fapte, nu văd cum aplică ei valorile europene. Trebuie să luăm anumite decizii, dacă aproape toate recomandările noastre, nu doar sfaturile Comisiei Europene, ale Parlamentului European, dar și cele ale Comisiei de la Veneția nu au fost respectate”, a menționat Hahn.
Și Ziarul Național publică proiectul rezoluției dezbătute în Parlamentul European, cu privire la R. Moldova și remarcă: ”Evoluții în domeniile financiar, energetic și de comerț exterior, dar regrese privind standardele democratice”.
”Raportul PE arată că în R. Moldova au fost înregistrate „incontestabil” evoluții pozitive, în special în unele domenii vizate de Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb, îndeosebi acțiunile ferme de ameliorare sistemică a sectorului financiar și, astfel, de reducere la minimum a riscului de repetare a unei fraude bancare la scară largă, precum cea descoperită în 2014”, scrie Ziarul Național.
„Aceste evoluții au fost însă umbrite de un regres tot mai pregnant în privința valorilor fundamentale legate de standardele democratice – valori care constituie un „element esențial” al Acordului de Asociere și de care sunt legate atât asistența financiară acordată de UE statului moldovean, cât și regimul de călătorii fără viză pentru cetățenii moldoveni”, adaugă publicația cu referire la raportul Parlamentului European.
Și Report.md titrează la același subiect ”DECLARAȚII DURE ÎN LEGĂTURĂ CU DERAPAJELE ANTI-DEMOCRATICE DE LA CHIȘINĂU ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN”, iar Moldova.org dă un citat din discursul lui Petras Austrevicius, care a spus că „Se constată o îndepărtare continuă și consecventă a R.Moldova de la standardele democratice”.
Scriitorul Iulian Ciocan amintește la Europa Liberă despre promisiunile lui Igor Dodon privind ieftinirea gazelor în funcție de modul cum vor vota cetățenii moldoveni la alegerile parlamentare.
”Igor Dodon vorbește de parcă ar fi el șeful Gazpromului. De unde știe Igor Dodon că de rezultatul alegerilor depinde prețul gazelor? I-a promis Vladimir Putin? Sau a semnat deja vreun document? Dar e normal oare ca prețul acesta să depindă de felul în care votează moldovenii? Chiar crede Igor Dodon că legătura asta e firească? Nu e vorba cumva de un șantaj voalat?”, se întreabă autorul.
Și Timpul scrie că ”Ucraina ATENȚIONEAZĂ: Depozitele militare de la Cobasna nu au mai fost inspectate internațional de 18 ani”. Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din Ucraina, potrivit unui comunicat emis de minister, scrie publicația.