Joe Biden va retrage trupele americane din Afganistan până la 11 septembrie

  • 14 Aprilie 2021 08:23
Joe Biden va retrage trupele americane din Afganistan până la 11 septembrie

Președintele american Joe Biden va retrage trupele militare americane din Afganistan până în luna septembrie, a anunțat marți un responsabil american.

"Vom începe o retragere ordonată a forțelor rămase înainte de 1 mai și intenționăm să retragem toate trupele americane din țară înainte de împlinirea a 20 de ani de la 11 septembrie", le-a declarat el jurnaliștilor, dând asigurări că această plecare va fi "coordonată" și simultană cu a altor forțe din cadrul NATO, scrie Agerpres.

"Le-am transmis talibanilor, fără cea mai mică ambiguitate, că vom răspunde cu forță oricărui atac împotriva soldaților americani în timp ce efectuăm această retragere ordonată" și în condiții de siguranță, a adăugat el.

SUA au intervenit în Afganistan după atentatele asupra turnurilor gemene din New York și a Pentagonului. Armata americană a alungat rapid de la putere regimul taliban de la Kabul, acuzat că a găzduit organizația jihadistă Al Qaeda, responsabilă de atentate și pe liderul său Osama bin Laden, dar apoi a rămas blocată în acest conflict.

Pentru a pune capăt celui mai lung război din istoria SUA, administrația precedentă a lui Donald Trump a încheiat în februarie 2019 un acord cu talibanii.

Acesta prevedea retragerea tuturor forțelor americane și străine până la 1 mai anul viitor, cu condiția ca insurgenții să împiedice pe viitor orice grup terorist să opereze din teritoriile afgane pe care le controlează.

Pentagonul a emis recent îndoieli privind respectarea acestui angajament.

Talibanii ar urma, de asemenea, să înceapă negocieri de pace directe cu guvernul de la Kabul. Aceste convorbiri, lansate în septembrie, bat pasul pe loc și ar urma să fie relansate de la 24 aprilie, în cadrul unei conferințe pentru pace în Turcia.

Responsabilul american a avertizat marți că retragerea decisă de Joe Biden, care urmează să vorbească public miercuri despre acest dosar sensibil, va fi una "fără condiții".

"Președintele a estimat că o abordare pe bază de condiții, cum s-a întâmplat în cursul ultimelor două decenii, este o rețetă sigură pentru a rămâne în Afganistan pe viață", a explicat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:5,14 m/s
Sat
1
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Arhivă Radio Chișinău