Joe Biden va continua să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, anunță secretarul de stat desemnat

  • 20 Ianuarie 2021 11:19
Joe Biden va continua să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, anunță secretarul de stat desemnat

Președintele ales al SUA, Joe Biden, va continua să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului și va menține ambasada în acest oraș, a declarat marți secretarul de stat desemnat Anthony Blinken, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Blinken, al cărui tată vitreg a fost supraviețuitor al Holocaustului, a compărut marți în comisia pentru afaceri externe a Senatului SUA unde a fost audiat în vederea numirii în funcția de secretar de stat al SUA.

Întrebat de senatorul republican Ted Cruz dacă el crede că Ierusalimul este capitala Israelului și dacă SUA își vor menține ambasada în acest oraș, Blinken a răspuns: ''Da și da''.

În aprilie 2020, Biden, aflat în campanie pentru a obține nominalizarea Partidului Democrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale, declarase că intenționează să mențină ambasada SUA din Israel în orașul Ierusalim dacă ar fi câștigat scrutinul din noiembrie. Cu acea ocazie, Biden a mai spus că va deschide un consulat în Ierusalimul de Est, cu populație majoritar arabă, pentru a progresa în privința soluției "celor două state" în conflictul israeliano-palestinian.

Președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, a mutat în 2018 ambasada americană de la Tel Aviv - sediul majorității reprezentanțelor diplomatice - la Ierusalim, oraș a cărui suveranitate este subiect de dispută între Israel și palestinieni, notează EFE. Tot atunci, Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, precum și suveranitatea statului israelian asupra Platoului Golan, decizii care au suscitat critici din partea comunității internaționale.

În calitate de senator, Joe Biden a susținut în 1995 legea care prevedea mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Decizia a fost amânată timp de mai bine de două decenii de administrațiile succesive ale lui Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama, până în 2018, când Trump a decis să acționeze. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău