Joe Biden: Retragerea soldaților americani din Afganistan este dificilă

  • 17 Martie 2021 19:45
Joe Biden: Retragerea soldaților americani din Afganistan este dificilă

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că o retragere a tuturor soldaților americani din Afganistan până la 1 mai, așa cum prevede acordul Washingtonului cu talibanii, este posibilă, dar dificilă, relatează AFP,preluat de Agerpres.

"Se poate întâmpla, dar este dificil", a declarat el în cadrul unui interviu difuzat miercuri de canalul american ABC, criticând acordul încheiat de predecesorul său Donald Trump cu talibanii.

"Sunt pe cale să iau decizia privind data plecării lor", a adăugat el, precizând că anunțarea acestei hotărâri nu ar trebui să întârzie prea mult, după consultări cu aliații Washingtonului și guvernul afgan, potrivit Agerpres.

"Cert este că acordul încheiat de fostul președinte nu a fost negociat într-un mod foarte solid", a spus Joe Biden. De asemenea, el a afirmat că absența unei tranziții tradiționale între administrația Trump și a sa din noiembrie și până în ianuarie l-a împiedicat să aibă "acces la aceste informații", în special privind conținutul acordului între americani și talibani, întârziind acest proces.

SUA au încheiat în februarie 2020 un acord istoric cu talibanii, care prevede retragerea tuturor soldaților americani până la 1 mai în schimbul unor garanții de securitate și a declanșării de negocieri directe între insurgenți și autoritățile de la Kabul.

Donald Trump a respectat până la plecarea sa de la Casa Albă calendarul retragerii, astfel că în prezent nu se mai află decât 2.500 de soldați americani în Afganistan, unde Washingtonul și-a început operațiunea de lungă durată după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Însă negocierile interafgane care au început în septembrie anul trecut bat pasul pe loc, iar violențele continuă să fie la un nivel ridicat în teren. În ceea ce privește angajamentul de a rupe definitiv legăturile cu grupuri jihadiste precum Al-Qaida, administrația Biden a afirmat recent că acesta nu a fost respectat.

În consecință, diplomații americani au lansat inițiative pentru a încerca să relanseze procesul de pace.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău