Joe Biden, la finalul summitului NATO: Decizia de a înființa grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria, un semnal puternic că vom apăra puternic fiecare centimetru de teritoriu NATO

  • 24 Martie 2022 17:41
Joe Biden, la finalul summitului NATO: Decizia de a înființa grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria, un semnal puternic că vom apăra puternic fiecare centimetru de teritoriu NATO

Decizia NATO de a înființa patru noi grupuri de luptă de-a lungul flancului său estic, dintre care unul în România “este un semnal puternic că vom apăra și proteja în mod colectiv fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat joi președintele american Joe Biden, după summitul cu liderii NATO.

“Am discutat despre activitatea noastră de consolidare a apărării colective a NATO, în special pe flancul estic. Declarația noastră comună de astăzi arată clar că NATO este mai puternică și mai unită ca niciodată. Imediat după noua invazie a Rusiei în Ucraina, am activat planurile defensive ale NATO și Forța de reacție a NATO. Statele Unite au suplimentat mii de forțe și capacități suplimentare în Europa și am salutat noile desfășurări făcute de aliații noștri. Înființarea de astăzi a patru noi grupuri de luptă în Slovacia, România, Bulgaria și Ungaria este un semnal puternic că vom apăra și proteja în mod colectiv fiecare centimetru de teritoriu NATO“, a spus Biden, într-o declarație remisă de Casa Albă, potrivit CaleaEuropeana.ro.

El a arătat că începând de la acest summit și până la summitul NATO din iunie de la Madrid, aliații vor dezvolta planuri pentru forțe și capacități suplimentare pentru a consolida apărarea NATO.

“Vom adopta un Concept strategic actualizat pentru a ne asigura că NATO este pregătită să facă față oricărei provocări în noul și mai periculosul mediu de securitate”, a conchis Biden.

Liderii celor 30 de națiuni aliate în cadrul NATO, reuniți într-un moment critic pentru securitatea euro-atlantică, au decis la summitul extraordinar de la Bruxelles să consolideze postura NATO de descurajare și apărare pe termen lung, să acorde un sprijin suplimentar Ucrainei și să impună noi costuri Rusiei pentru că a readus războiul pe continentul european și “a spulberat pacea” în Europa. Reafirmând angajamentul de “fier” pentru articolul 5 din Tratatul NATO, Joe Biden, Klaus Iohannis, Emmanuel Macron și ceilalți lideri aliați au decis înființarea a patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

“Ca răspuns la acțiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de reacție a NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic, împreună cu mijloace aeriene și navale semnificative, sub comanda directă a NATO, sprijinite de desfășurările naționale ale aliaților. De asemenea, înființăm patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Luăm toate măsurile și deciziile pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor aliaților în toate domeniile și cu o abordare la 360 de grade. Măsurile noastre rămân preventive, proporționale și fără escaladare. Vom accelera acum transformarea NATO pentru o realitate strategică mai periculoasă, inclusiv prin adoptarea următorului Concept strategic la Madrid. Având în vedere cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii, vom consolida, de asemenea, în mod semnificativ postura noastră de descurajare și apărare pe termen lung și vom continua să dezvoltăm întreaga gamă de forțe și capacități pregătite necesare pentru a menține o descurajare și o apărare credibile. Aceste măsuri vor fi sprijinite de exerciții consolidate, cu un accent sporit pe apărarea colectivă și pe interoperabilitate.”, au transmis Biden, Macron, Iohannis, Scholz, Johnson, Erdogan, Duda și ceilalți lideri euro-atlantici într-o declarație în 14 puncte, prima demonstrație de unitate transatlantică a zilei de la Bruxelles, unde vor mai avea loc summit-uri ale G7 și ale Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău