Joe Biden anunță înființarea unui grup de lucru la Pentagon privind China: Obiectivul este de a stabili postura militară necesară în Oceanul Pacific

  • 11 Februarie 2021 14:08
Joe Biden anunță înființarea unui grup de lucru la Pentagon privind China: Obiectivul este de a stabili postura militară necesară în Oceanul Pacific

Președintele american, Joe Biden, a anunțat miercuri crearea unui grup de lucru la Pentagon pentru a elabora strategia de adoptat în fața Chinei, pe care Statele Unite o consideră adversarul său strategic numărul unu, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Grupul de lucru va lucra rapid pentru a ne permite să decidem o direcție fermă cu privire la chestiunile în legătură de China“, a declarat Joe Biden în cursul primei sale vizite la Pentagon unde a susținut un discurs avându-i alături pe vicepreședintele Kamala Harris și pe secretarul apărării Lloyd Austin.

“Acest lucru va necesita un efort al întregului guvern, o cooperare între cele două partide în Congres și alianțe și parteneriate puternice”, a adăugat liderul de la Casa Albă. “Acesta este modul în care vom putea răspunde provocărilor ridicate de China”, a mai spus el.

În discursul său, Biden a subliniat necesitatea ca Statele Unite să colaboreze cu aliați și parteneri din întreaga lume.

Alcătuit din 15 consilieri civili și militari, grupul, care va avea la dispoziție patru luni pentru a prezenta recomandările sale secretarului Apărării, Lloyd Austin, va fi prezidat de un fost consilier diplomatic al lui Joe Biden, specializat în China, Ely Ratner, informează Pentagonul într-un comunicat.

Obiectivul este de a stabili postura militară necesară în Oceanul Pacific pentru a contracara ambițiile teritoriale ale Beijingului, de a dezvolta cooperarea cu aliații, dar și de a determina tipul de relații pe care Statele Unite doresc să le aibă cu armata chineză sau chiar ce tipuri de armă trebuie dezvoltate.

Noul șef al Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat că China este “cea mai dificilă și mai complexă problemă” a Statelor Unite, întrucât Washingtonul dorește să descurajeze Beijingul din punct de vedere militar, dar să coopereze economic cu China.

De altfel, imediat după anunțul creării acestui grup de lucru, Joe Biden a discutat pentru prima dată cu omologul său chinez, Xi Jinping, exprimând dorința SUA de a menține o zonă indo-pacifică liberă.

“Președintele Biden și-a afirmat prioritățile de a proteja securitatea, prosperitatea, sănătatea și modul de viață al poporului american și de a păstra un Indo-Pacific liber și deschis”, a transmis Casa Albă, într-un semn de continuitate a politicii SUA, de la pivotarea spre Asia a președintelui Obama la politica și strategia adoptată de administrația Trump care a avertizat că zona indo-pacifică, epicentrul unei “competiții între mari puteri cu China” și că SUA nu vor ceda niciun centimetru în această regiune altor țări care cred că au un sistem politic mai bun.

Conform unui document al Pentagonului, regiunea Indo-Pacifică reprezintă principalul obiectiv al strategiei naționale americane, acesta făcând trimitere la faptul că Strategia Națională de Apărare lansată în 2018 specifică faptul că revenirea la competiția dintre marile puteri cu China și cu Rusia constituie principalul pericolul pentru SUA și întreaga lume. Potrivit documentului Departamentului american al apărării, în regiunea indo-pacifică China pune în primejdie principiile soluționării pașnice a disputelor, libertatea de navigație și aranjamentele comerciale reciproce, echitabile și de liber schimb.

De altfel, discuția Biden – Xi pe marginea acestui subiect a avut loc și în condițiile în care un submarin nuclear francez patrulează apele Mării Chinei de Sud Est.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău