Joe Biden, anunț istoric la summitul NATO de la Madrid: SUA vor trimite încă 5.000 de militari în România

  • 29 Iunie 12:13
Joe Biden, anunț istoric la summitul NATO de la Madrid: SUA vor trimite încă 5.000 de militari în România Sursa FOTO: ABC News

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri, la începutul summitului NATO de la Madrid, că SUA își vor intensifica prezența militară în Europa ca răspuns la agresiunea militară, iar în România vor fi trimiși încă 5.000 de militari americani la nivelul unei brigăzi rotaționale, ceea ce va crește prezența militară americană în țara vecină la 7.000 de militari. Astfel, liderul de la Casa Albă a făcut ”anunțuri precise” despre ”noile angajamente militare terestre, navale și aeriene pe termen lung” în Europa, în special în estul continentului, definind acest summit cu “adevărat istoric“, informează CaleaEuropeana.ro.

“În acest an am trimis 20.000 de forțe americane suplimentare în Europa pentru a ne întări liniile și am răspuns la mișcarea agresivă a rușilor, aducând totalul forțelor noastre în Europa la 100.000. Vom continua să ne ajustăm posturile în funcție de amenințare, în strânsă consultare cu aliații noștri”, a declarat președintele american, potrivit sursei citate

Este vorba despre sporirea prezenței militare a SUA în Spania, Polonia, România, Marea Britanie, Germania și Italia. În Spania, la Baza de la Rota, SUA vor crește numărul distrugătoarelor staționate, de la 4 la 6, în Polonia va fi stabilit un cartier general permanent – corp de armată al SUA.

“O să menținem o brigadă rotațională suplimentară, care este de 3000 de soldați și încă 2000 de membri ai personalului de luptă aici în Europa, cu sediul în România“, a spus Biden, într-un anunț făcut în cadrul unor discuții cu secretarul general al NATO. 

Drept măsură de descurajare a Rusiei și asigurare a aliaților, înainte ca Moscova să lanseze ofensiva militară împotriva Ucrainei, SUA au plasat 8.500 de soldați în alertă și au decis dislocarea a 3.000 de militari în Polonia (1.700), România (1.000) și Germania (300).  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
20,52
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
24
Thu
24
Fri
27
Sat
28
Sun
28
Arhivă Radio Chișinău