Joe Biden a ajuns la Londra pentru a participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Ce alți lideri mondiali sunt așteptați

  • 18 Septembrie 2022 12:16
Joe Biden a ajuns la Londra pentru a participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Ce alți lideri mondiali sunt așteptați

Defilarea populară se apropie de final, delegațiile oficiale se adună: publicului mai are doar câteva ore la dispoziție duminică pentru a se reculege lângă sicriul Reginei Elisabeta a II-a, înainte de funeraliile de stat, luni, în prezența unor lideri din întreaga lume, comentează AFP.

Ajuns la Londra sâmbătă seara împreună cu soția sa, Jill, președintele american, Joe Biden, se va alătura șefilor de stat străini, printre care francezul Emmanuel Macron, reuniți de Charles al III-lea duminică la finalul zilei, primul mare rendez-vous diplomatic al noului suveran în vârstă de 73 de ani.

Aceștia se vor regăsi luni dimineață printre cei 2.000 de invitației ai Abației Westminster, unde Elisabeta a II-a a fost încoronată în 1953, pentru punctul culminant al omagiilor aduse cu o emoție imensă de la moartea, la 8 septembrie, a monarhului cu o popularitate planetară.

Publicul va mai avea acces până la orele 06.30 (05.30 GMT) în acea zi pentru a se reculege în Westminster Hall, cea mai veche sală din Parlamentul britanic, în fața sicriului celei care a traversat epocile cu același simț al datoriei.

Dar având în vedere timpul considerabil de așteptare pentru a defila prin fața sicriului - 17 ore anunțate sâmbătă seară -, coada ar trebui să fie închisă de la sfârșitul zilei pentru noii sosiți.

La orele 20.00, (19.00 GMT), Regatul Unit se va opri pentru un "moment de reflecție" în memoria suveranei cu o longevitate fără precedent în istoria sa.

În timp ce sute de mii de oameni au trecut prin fața catafalcului reginei, un singur incident a fost raportat: un bărbat a fost acuzat de tulburarea ordinii publice după ce a părăsit coada și s-a apropiat de sicriu vineri, a anunțat Metropolitan police într-un comunicat sâmbătă seară.

Sâmbătă, regele Charles și fiul său prințul William și-au oferit o baie de mulțime surpriză lângă Podul Lambeth.

Noul suveran, mult mai puțin popular decât era mama sa, a schimbat câteva cuvinte și a dat mâna cu mulțimea, așa cum a făcut în mai multe rânduri în cursul turneului său din această săptămână prin cele patru națiuni ale Regatului Unit, de la Belfast la Cardiff.

În prezent prinț de Wales, William, 40 de ani, a participat sâmbătă alături de fratele său Harry, cu care are o relație notoriu dificilă, la un priveghi în jurul sicriului, împreună cu ceilalți șase nepoți ai reginei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău