Jocurile Olimpice de la Paris: Sportivii se vor ospăta cu pâine proaspăt coaptă, brânzeturi selecte și o mulțime de opțiuni vegetariene

  • 01 Mai 16:35
Jocurile Olimpice de la Paris: Sportivii se vor ospăta cu pâine proaspăt coaptă, brânzeturi selecte și o mulțime de opțiuni vegetariene

Pâine proaspăt coaptă, brânzeturi selecte și o ofertă largă de legume se vor număra printre mesele care le vor fi oferite sportivilor și vizitatorilor în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024 - inclusiv, bineînțeles, mâncăruri gourmet create de renumiți bucătari francezi, relatează AP.

Se estimează că aproximativ 40.000 de mese vor fi servite în fiecare zi în timpul JO pentru cei peste 15.000 de sportivi din 200 de țări diferite găzduiți în satul olimpic, scrie news.ro.

De asemenea, vizitatorii se vor putea bucura de gustări special create în diferitele locuri.

Compania franceză de servicii alimentare Sodexo Live!, care a fost selectată pentru a gestiona serviciile de catering în satul sportivilor și în cele 14 spații de desfășurare a Jocurilor de la Paris, a precizat că a creat un total de 500 de rețete, care vor fi oferite în special la restaurant pentru 3.500 de sportivi din cadrul satului, menit să fie "cel mai mare restaurant din lume".

"Bineînțeles, vor fi câteva clasice pentru sportivi, cum ar fi pastele", a declarat Nathalie Bellon-Szabo, CEO global al Sodexo Live! dar mâncarea va avea o "notă foarte franțuzească".

Sportivii vor avea, de asemenea, acces la standuri alimentare "grab and go", inclusiv unul dedicat exclusiv bucătăriei franceze gătite de chefi.

Amandine Chaignot, chef francez renumit, care conduce un restaurant și o cafenea-bistro din Paris, a dezvăluit marți una dintre rețetele sale bazate pe iconicul croissant.

"Am vrut ca rețeta pe care am propus-o să fie reprezentativă, dar am vrut ca sportivii să se bucure de ea în același timp", a declarat ea pentru Associated Press. "A fost destul de evident pentru mine să fac un croissant pe care să-l pot răsuci. Așadar, ai un pic de piure de anghinare, un ou poșat, un pic de trufe și un pic de brânză. Este atât vegetarian, cât și în același timp apetisant."

“În fiecare zi, în timpul JO din 26 iulie-11 august, un chef de top - printre care unii distinși cu stele Michelin - va găti în fața sportivilor din Satul Olimpic, "pentru ca aceștia să poată discuta și să înțeleagă mai bine ce înseamnă bucătăria franceză - și să înțeleagă și un pic din cultura noastră", a spus Chaignot.

Specialitățile zilnice vor fi însoțite de o gamă largă de salate, paste, carne la grătar și supe. Brânzeturile vor include camembert de calitate superioară, brie și Ossau-Iraty pe bază de lapte de oaie din sud-vestul Franței.

Satul olimpic va avea, de asemenea, o brutărie care va produce baghete proaspete și o varietate de alte pâini.

"Ideea este de a le oferi sportivilor șansa de a lua o baghetă fierbinte la micul dejun", a declarat brutarul Tony Doré, care va lucra la restaurantul principal al Satului Olimpic.

Sportivii interesați de alte domenii decât cel sportiv, vor putea chiar să participe la cursuri zilnice de panificație și să învețe să își facă propria baghetă franțuzească, a declarat Doré.

În efortul de a oferi cât mai multe opțiuni, mesele oferite se vor axa pe patru bucătării: franceză, asiatică, africană și din Caraibe și mâncare internațională.

Organizatorii Paris 2024 au promis să facă JO mai durabile și mai prietenoase cu mediul - iar acest lucru include eforturi pentru a reduce utilizarea plasticului. În acest sens, restaurantul principal din sat va folosi numai vase reutilizabile.

În plus, organizatorii spun că toate mesele se vor baza pe produse de sezon, iar 80% vor proveni din Franța.

Alimentele pe bază de plante vor reprezenta 60% din oferta pentru vizitatori la locurile de desfășurare, inclusiv un "hot-dog vegetarian", a declarat Philipp Würz, șeful departamentului de alimentație și băuturi al Comitetului Paris 2024.

Există "o cantitate uriașă de rețete pe bază de plante care vor fi disponibile pentru ca publicul larg să le încerce, să le experimenteze și, sperăm, le vor plăcea", a spus Würz.

Parcul urban din Place de la Concorde, în centrul Parisului, va oferi vizitatorilor mâncare 100% vegetariană - o premieră în istoria Jocurilor. Locul va fi scena pentru cele mai contemporane discipline sportive ale Parisului 2024: BMX freestyle, baschet 3x3, skateboarding și breakdance.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:3,6 m/s
Mon
26
Tue
25
Wed
20
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău