Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Regizorul Thomas Jolly a depus plângere pentru hărțuire cibernetică

  • 02 August 21:00
Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Regizorul Thomas Jolly a depus plângere pentru hărțuire cibernetică

Parchetul din Paris a deschis miercuri o anchetă pentru hărțuire informatică, prejudiciu adus directorului artistic al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, Thomas Jolly, care a depus o plângere, potrivit AFP care citează surse apropiate cazului.

Potrivit la News.ro, ancheta, condusă de Unitatea națională de combatere a urii online (PNLH) din cadrul parchetului, a fost încredințată Oficiului central de combatere a infracțiunilor împotriva umanității și a infracțiunilor motivate de ură (OCLCH), au precizat aceste surse.

Mai precis, Thomas Jolly a depus marți o plângere la Brigada de represiune a infracțiunilor împotriva persoanei (BRDP), "explicând că a fost ținta unor mesaje de amenințare și de insultă pe rețelele de socializare care îi criticau orientarea sexuală și originile israeliene presupuse în mod eronat", a confirmat Parchetul din Paris. Acuzațiile aduse în plângerea sa sunt "amenințări cu moartea din cauza originii sale, amenințări cu moartea din cauza orientării sale sexuale, insultă publică din cauza originii sale, insultă publică din cauza orientării sale sexuale și defăimare". Efectuând o "primă analiză" a mesajelor, parchetul a declarat că a încredințat ancheta OCLCH.

"Multe dintre mesajele instigatoare la ură au fost scrise în engleză, a declarat o sursă pentru AFP. Deși originea geografică a mesajelor nu fusese încă identificată vineri, "există fără îndoială autori în străinătate", a precizat această sursă, subliniind că ancheta se află încă în fază incipientă.

Comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice de la Paris "condamnă cu fermitate amenințările și hărțuirile" la care sunt "victime" autorii și artiștii ceremoniei de deschidere, inclusiv Thomas Jolly, au declarat vineri pentru AFP. "Paris 2024 oferă sprijinul său lui Thomas Jolly și autorilor și artiștilor ceremoniei în fața atacurilor la adresa lor", au explicat ei.

În timp ce creativitatea ceremoniei, care a avut loc la 26 iulie, a fost lăudată de numeroși spectatori, unul dintre tablourile sale, cu drag-queens, a alimentat controverse în cercurile conservatoare și de extremă dreapta, atât în străinătate, cât și în Franța. Acesta a atras critici din partea politicienilor de extremă dreapta, a episcopiei franceze și a fostului președinte al SUA și candidat la Casa Albă, Donald Trump.

Pe lângă critici, un val de mesaje pline de ură s-a răspândit pe internet. Multe dintre mesajele violente îl vizau chiar pe Thomas Jolly", a declarat una dintre sursele apropiate cazului. Contactat de AFP, anturajul directorului artistic nu a răspuns imediat.

O altă anchetă a fost deschisă săptămâna aceasta la Paris, pentru hărțuire cibernetică agravată și amenințări cu moartea la adresa DJ-ului francez, Barbara Butch, o activistă feministă și lesbiană, care a apărut în scena cu drag-queens.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău