JO 2018 | Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang au fost declarate închise de către președintele CIO

  • 25 Februarie 2018 18:30
JO 2018 | Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang au fost declarate închise de către președintele CIO

Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), germanul Thomas Bach, a declarat închise Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, duminică, la finalul ceremoniei găzduite de Stadionul Olimpic din localitatea sud-coreeană.

''Jocurile Păcii'', cum au fost denumite aceste Jocuri, au debutat pe 9 februarie și au fost teatrul unei apropieri spectaculoase între Coreea de Sud și Coreea de Nord, care sunt încă în război din punct de vedere tehnic, din 1953. Delegațiile celor două state au defilat împreună la ceremonia de deschidere, existând și o echipă unificată de hochei pe gheață feminin, relatează Agerpres.

La ceremonia de închidere a asistat și o delegație oficială din Nord, condusă de un controversat general, Kim Yong Chol, considerat ''criminal de război'' de opoziția sud-coreeană, care a fost primit de președintele sud-coreean Moon Jae-in. La ceremonia de deschidere, Coreea de Nord a fost reprezentată de Kim Yo Jong, sora liderului Kim Jong Un.

La festivitate a fost prezentă și șefa delegației americane, Ivanka Trump, fiind președintelui Donald Trump, care nu a avut niciun contact cu generalul nord-coreean Kim Yong Chol, după cum au asigurat ambele părți.

Ceremonia de închidere a fost marcată de tehnologia de ultimă oră, cu un show remarcabil cu drone, care au realizat în aer imaginea mascotei Jocurilor, tigrul alb Soohorang, lăsând apoi locul unei inimi imense.

România a participat la JO 2018 cu o delegație de 29 de sportivi, care au concurat la 8 discipline sportive. Raluca Strămăturaru a obținut cel mai bun rezultat al României la Jocurile de la PyeongChang, 7 la sanie feminin, ea fiind și portdrapelul delegației noastre al ceremonia de închidere.

Un număr de 2.930 de sportivi din 92 de state, națiuni sau delegații și-au disputat cele 102 titluri puse în joc la șapte sporturi și 15 discipline, patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză și patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile și snowboard), bob (bob și skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheață și sanie.

O delegație de 168 de sportivi ruși a participat la Jocurile de la PyeongChang sub drapelul olimpic, fiind invitați de CIO sportivii considerați suficient de "curați", după ce Rusia a fost suspendată pentru dopaj instituționalizat. Drapelul Rusiei nu a fost prezent nici la ceremonia de închidere, după ce două cazuri de dopaj au fost depistate în delegația sportivilor ruși.

''Ați arătat cum sportul poate aduce oamenii laolaltă în lumea noastră fragilă, ați arătat că sportul poate construi legături. CIO va continua dialogul olimpic și după stingerea flăcării olimpice. Suntem conduși către acest țel de încrederea noastră în viitor'', a afirmat președintele forului olimpic în discursul său.

Lui Bach i s-au alăturat câțiva sportivi pe scenă, printre care și campionul olimpic sud-coreean la skeleton, Yun Sung-bin, nord-coreeanul Ryom Tae Ok (patinaj artistic), schioarea americană Lindsey Vonn și tonganul Pita Taufatofua (schi fond).

Bach a încheiat cu o invitație adresată tineretului lumii de a se reuni în 2022, la viitoarea ediție a JO de iarnă, la Beijing.

Norvegia a ocupat primul loc în clasamentul pe medalii la ''Jocurilor noilor orizonturi'', cum le-a numit Bach, cu 14 de aur, 14 de argint și 11 de bronz (39 în total - nou record). Ultima medalie a Olimpiadei a fost cucerită de norvegianca Marit Bjoergen (37 ani), la schi fond (start grupat, 30 km), care a devenit cel mai medaliat sportiv la Jocurile Olimpice de iarnă (15 clasări pe podium, 8-4-3) și a permis țării sale să ocupe primul loc în ierarhia finală pe medalii.

Peste 2.200 de sportivi paralimpici sunt așteptați la PyeongChang în perioada 8-18 martie, la Jocurile Paralimpice 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău