Jens Stoltenberg: Trebuie să fim pregătiți pentru un război de durată în Ucraina

  • 10 Noiembrie 2023 14:10
Jens Stoltenberg: Trebuie să fim pregătiți pentru un război de durată în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că mizează pe avansul forțelor armate ucrainene în lupta lor împotriva trupelor ruse, dar a avertizat că progresul va fi dificil, relatează Agerpres.

"Trebuie să fim pregătiți pentru (un război) de durată. Războaiele sunt prin natura lor imprevizibile", a declarat Stoltenberg pentru dpa în timpul unei vizite la Berlin.

"Ceea ce știm este că ceea ce se întâmplă în jurul unei mese de negocieri este indisolubil legat de situația de pe câmpul de luptă", a adăugat el.

La primele ore ale zilei de 24 februarie 2022, forțele ruse au invadat teritoriul ucrainean pe mai multe fronturi. De atunci, Moscova a anexat patru teritorii din estul și sudul Ucrainei, încălcând dreptul internațional, amintește dpa. Luptele sunt încă concentrate în est și sud. Forțele ucrainene au lansat o contraofensivă la începutul acestui an, dar progresul este limitat. Kievul s-a angajat să recupereze tot teritoriul ocupat de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea, pe care Kremlinul a anexat-o în 2014.

Jens Stoltenberg a apreciat în interviu că doar sprijinul militar ar putea asigura că Ucraina rămâne un stat suveran și democratic și îl poate convinge pe președintele rus Vladimir Putin că nu poate câștiga pe câmpul de luptă.

Comandantul șef al forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat săptămâna trecută că războiul din Ucraina a ajuns într-un impas.

"Tranziția războiului la o fază pozițională duce la prelungirea acestuia și prezintă riscuri semnificative atât pentru forțele armate ale Ucrainei, cât și pentru stat în ansamblu", a avertizat Zalujnîi într-un articol publicat în revista britanică The Economist.

Secretarul general al NATO a subliniat în interviul de vineri că a fost întotdeauna clar că nu va fi ușor.

"Știam că Rusia a pregătit linii defensive de luni de zile - cu mine, cu tranșee de tancuri, cu multe poziții defensive", a explicat Stoltenberg.

Cu toate acestea, ucrainenii "au fost capabili să obțină câștiguri și să elibereze mai mult teritoriu", a adăugat el.

Jens Stoltenberg s-a întâlnit joi cu cancelarul german Olaf Scholz și urma să se întâlnească vineri cu ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Secretarul general al NATO a salutat sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina, evitând totuși să ia o poziție clară la întrebarea dacă guvernul german ar trebui să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră Taurus, cerute de Kiev, dar pentru care Scholz nu și-a dat acordul.

"Este, la urma urmei, o decizie națională exact ce fel de sisteme oferă fiecare aliat", a spus el, menționând că salută faptul că Regatul Unit și Franța au furnizat deja rachete de croazieră.

Germania a livrat Ucrainei alte arme esențiale, inclusiv tancuri și sisteme eficiente de apărare aeriană, a amintit Stoltenberg

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău