Jens Stoltenberg: NATO are „responsabilitatea” de a se asigura că războiul nu se va extinde dincolo de frontierele Ucrainei

  • 16 Martie 2022 13:29
Jens Stoltenberg: NATO are „responsabilitatea” de a se asigura că războiul nu se va extinde dincolo de frontierele Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis miercuri că Alianța Nord-Atlantică are „responsabilitatea de a se asigura că războiul din Ucraina nu se extinde” dincolo de frontierele acestei țări, scrie caleaeuropeana.ro.

„Este responsabilitatea NATO de a se asigura că această criză nu se intensifică dincolo de Ucraina și acesta este și motivul pentru care am sporit prezența militară pe flancul estic al Alianței”, a declarat Stoltenberg, în prezența ministrului apărării american, Lloyd Austin, înaintea reuniunii extraordinare a miniștrilor apărării din NATO care se desfășoară miercuri la Bruxelles. 

Oficialul NATO a precizat că în cadrul reuniunii noastre de miercuri, miniștrii apărării vor aborda „invazia brutală” a Ucrainei de către Rusia.

„Acest lucru este devastator pentru poporul ucrainean și va schimba, de asemenea, mediul nostru de securitate. Va avea consecințe de lungă durată pentru securitatea noastră, pentru toți aliații NATO”, a avertizat Stoltenberg. 

Reamintim că în urmă cu două săptămâni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, după o reuniune extraordinară a miniștrilor de externe ai statelor membre, că Alianța nu va impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei și nici nu va trimite trupe în această țară, calificând această decizie drept una “dureroasă”, dar care evită un război total în Europa.

Miniștrii apărării din țările NATO vor pregăti miercuri, în cadrul reuniunii extraordinare de la Bruxelles, măsuri privind dislocarea unui număr substanțial mai mare de forțe în partea estică a Alianței”, a anunțat marți Jens Stoltenberg, care a prefațat mizele reuniunii miniștrilor aliați într-o conferință de presă, afirmând că Alianța trebuie să își reseteze postura militară.

La reuniunea extraordinară a miniștrilor de externe din țările aliate, care a avut loc la 4 martie, NATO a demarat discuțiile pentru o decizie privind creșterea semnificativă a prezenței sale militare pe flancul estic pe fondul războiului ruso-ucrainean declanșat de invazia militară a Rusiei, Jens Stoltenberg precizând atunci că este vorba despre o diferență conceptuală, de la descurajare prin prezență” militară la “descurajare prin apărare”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău