Jens Stoltenberg, la summitul NATO: „Securitatea globală va fi definită de rezultatul războiului din Ucraina”

  • 10 Iulie 09:30
Jens Stoltenberg, la summitul NATO: „Securitatea globală va fi definită de rezultatul războiului din Ucraina”

Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ieri seară, 9 iulie, că securitatea globală va fi afectată pentru decenii de rezultatul războiului din Ucraina, îndemnându-i pe liderii Alianței Atlanticului de Nord să mențină sprijinul pentru țara în care forțele ruse își continuă ofensiva de mai bine de doi ani, transmite Radio România.

Jens Stoltenberg a susținut un discurs în cadrul unei ceremonii la Andrew Mellon Auditorium care a marcat împlinirea a 75 de ani de la înființarea NATO. Oficialul a precizat că Alianța trebuie să dea dovadă de aceeași determinare pe care a arătat-o și în alte momente-cheie ale istoriei sale.

Secretarul general al NATO a reamintit în discursul său că Alianța Atlanticului de Nord nu este un „dat”, ci „rezultatul alegerilor deliberate și deciziilor dificile”, potrivit Agerpres.

De asemenea, Jens Stoltenberg a spus că nu există opțiuni fără costuri în contextul în care există o „Rusie agresivă ca vecin” și că nu există opțiuni fără riscuri într-un război.

Cel mai mare cost și cel mai mare risc va fi dacă Rusia câștigă în Ucraina. Nu putem permite să se întâmple acest lucru”, a spus Jens Stoltenberg în alocuțiunea aplaudată pe alocuri de participanții la ceremonie, printre care s-au numărat și liderii celor 32 de state membre.

Jens Stoltenberg a mai spus cu acest prilej că are „mare respect pentru tratatul de la Washington”.

Are doar 14 paragrafe, câteva pagini; niciodată atât de puțin nu a însemnat atât de mult pentru atât de mulți oameni”, a spus el în locul în care fost semnat tratatul în urmă cu 75 de ani.

La această aniversare de 75 de ani putem spune că Alianța nu este numai cea mai de succes, ci și cea mai de durată din istorie”, a spus Jens Stoltenberg, care a adăugat și că „extinderea NATO a unificat Europa într-un mod care era înainte inimaginabil”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
21
Mon
21
Tue
22
Wed
21
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău