Jens Stoltenberg dorește continuarea discuțiilor despre livrarea de avioane de luptă occidentale pentru Ucraina

  • 21 Aprilie 2023 17:25
Jens Stoltenberg dorește continuarea discuțiilor despre livrarea de avioane de luptă occidentale pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că dorește ca Alianța Nord-Atlantică să continue discuțiile despre livrarea de avioane de vânătoare occidentale Ucrainei, transmite Agerpres.

Înalta oficialitate NATO și-a exprimat punctul de vedere înaintea reuniunii Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, organizată la baza militară americană de la Ramstein, în Germania.

Stoltenberg a subliniat că acum este mai importantă înarmarea Ucrainei decât de a discuta de o potențială aderare a acestei țări la NATO. ''Dacă Ucraina nu se impune ca națiune independentă suverană în Europa, atunci nu are niciun sens să discutăm despre aderare'', a explicat Jens Stoltenberg.

Până în prezent, Ucraina a primit de la țări aliate avioane MiG-29, de concepție sovietică, însă Kievul a solicitat avioane de luptă occidentale. Acestea ar putea fi avioane modelul F-16, construite în Statele Unite.

În 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată și nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Rusia susține că desfășoară o ''operațiune militară specială de denazificare'' a țării vecine și de protejare a populației rusofone din Ucraina.

Kievul a anunțat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut și peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău