Jens Stoltenberg ar putea rămâne secretarul general al NATO după ce îi expiră mandatul actual

  • 24 Martie 2022 10:32
Jens Stoltenberg ar putea rămâne secretarul general al NATO după ce îi expiră mandatul actual

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ar putea rămâne în acest post și după ce-i expiră cel de-al doilea mandat la 1 octombrie, situație în care nu ar mai putea deveni guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei, post pentru care a fost deja anunțat că-l va ocupa ulterior, transmite DIGI24.ro.

„Ne pregătim pentru situația în care Jens Stoltenberg ar putea rămâne mai mult timp în postul de secretar general al NATO. Nu știm cât ar putea dura, unul sau doi ani”, a declarat miercuri agenției Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe norvegian, potrivit sursei citate

Întrebat dacă ar putea rămâne mai mult timp secretar general al NATO, Jens Stoltenberg a răspuns în aceeași zi că o asemenea decizie revine statelor membre ale Alianței, conform Agerpres.

El ocupă acest post din 1 octombrie 2014. Ca membru al Partidului Laburist norvegian, Stoltenberg a fost anterior prim-ministru în 2000-2001 și 2005-2013.

Al doilea mandat al său ca secretar general al NATO se încheie pe 1 octombrie, având după această dată asigurat postul de guvernator al Băncii Centrale norvegiene, ceea ce a stârnit controverse în țara sa, în parte din cauza relației sale apropiate cu actualul premier social-democrat Jonas Gahr Store.

Postul de guvernator al Băncii Centrale norvegiene este vacant din 1 martie, astfel că soluția găsită pentru ca Stoltenberg să nu-și scurteze mandatul de secretar general al NATO a fost ca principalul său rival la postul de guvernator, viceguvernatorul Ida Wolden Bache, să asigure conducerea interimară a Băncii Centrale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-2,76
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Sun
-3
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-2
Thu
-3
Arhivă Radio Chișinău