Jens Stoltenberg afirmă că Ucraina va deveni membră NATO. „Rusia nu are veto”

  • 06 Iunie 2023 19:16
Jens Stoltenberg afirmă că Ucraina va deveni membră NATO. „Rusia nu are veto”

Țările NATO vor lua decizii „foarte semnificative” la summitul de luna viitoare de la Vilnius, pentru a aduce Ucraina mai aproape de alianța nord-atlantică și pentru a întări capacitatea de descurajare și apărare a blocului militar, a anunțat marți secretarul general Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a menționat în discursul rostit în deschiderea summitului B9 de la Bratislava că aliații își vor întări sprijinul pentru Ucraina cu un pachet multianual de asistență pentru a o ajuta în tranziția de la epoca sovietică la standardele NATO, potrivit unui comunicat difuzat pe site-ul alianței, preluat de Agerpres.

„Toți aliații sunt de acord că ușa NATO rămâne deschisă, că Ucraina va deveni membră a Alianței și că Rusia nu are veto”, a subliniat el. Statele aliate intenționează de asemenea „să se angajeze față de noi planuri de apărare și un nou model” al forțelor, presupunând un număr mai mare de trupe cu un nivel ridicat de pregătire de luptă și o capacitate de comandă și control întărită a Alianței.

Jens Stoltenberg a amintit totodată de necesitatea ca aliații să-și întărească angajamentul de a crește investițiile în apărare la cel puțin 2% din PIB. Secretarul general al NATO a asigurat în același timp că lucrează „din greu” pentru a asigura că Suedia va deveni „în scurt timp membră deplină” a Alianței.

Stoltenberg a evocat în alocuțiunea sa și situația din Ucraina, afirmând că „războiul neprovocat al președintelui (rus Vladimir) Putin împotriva Ucrainei a schimbat mediul nostru de securitate pe termen lung” și că „Rusia a distrus pacea în Europa”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău