Jens Stoltenberg a reiterat angajamentul NATO de a include Georgia în rândurile sale

  • 25 Martie 2019 13:53
Jens Stoltenberg a reiterat angajamentul NATO de a include Georgia în rândurile sale

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat luni angajamentul organizației de a include Georgia în rândurile sale, în pofida opoziției puternice a Moscovei, relatează APP și AFP, potrivit Agerpres.

Stoltenberg s-a aflat la Tbilisi pentru a asista la exercițiile militare comune NATO-Georgia, începute săptămâna trecută și preconizate să dureze 12 zile.

''Cei 29 de aliați au indicat în mod clar că Georgia va deveni membră a NATO'', a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă alături de premierul georgian Mamuka Bakhtadze. ''Vom continua să lucrăm împreună pentru a pregăti aderarea Georgiei la NATO'', a adăugat el.

Într-o referire la Rusia, Stoltenberg a mai spus că nici o țară nu are dreptul de a influența politica porților deschise a NATO. ''Nu acceptăm ca Rusia - sau oricare altă putere - să poată decide ce membri poate să aibă NATO'', a declarat Stoltenberg.

La summitul NATO din 2008 din România, liderii alianței au afirmat că Georgia va adera la NATO la o dată nespecificată, dar au refuzat până acum să pună țara pe calea formală a aderării.

Perspectiva Georgiei de a adera la NATO este considerată de către Kremlin drept o ingerință occidentală în sfera sa tradițională de influență.

Premierul Bakhtadze a declarat la rândul său că Moscova nu are dreptul de a împiedica o țară suverană ''să-și aleagă aranjamentele de securitate''. ''Aderarea la NATO este alegerea poporului georgian și este consfințită în Constituția noastră'', afirmat el.

La exercițiile militare NATO-Georgia, desfășurate la Centrul comun Georgia-NATO de instruire și evaluare de la Krtsanisi, din împrejurimile capitalei Tbilisi, participă 350 de militari din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și alte 17 țări ale alianței, precum și din Azerbaidjan, Finlanda și Suedia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău