Jens Stoltenberg: „Problema livrării de avioane de luptă Ucrainei nu este acum cea mai urgentă, deși e o discuție care se poartă între aliați”

  • 14 Februarie 2023 18:11
Jens Stoltenberg: „Problema livrării de avioane de luptă Ucrainei nu este acum cea mai urgentă, deși e o discuție care se poartă între aliați”

Problema livrării de avioane de luptă Ucrainei nu e acum cea mai urgentă, deși e o discuție care se poartă între aliați, urgent e să se livreze ce s-a promis deja, precum vehicule blindate și tancuri, a declarat marți dimineață secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Agerpres.

Jens Stoltenberg a oferit acest răspuns când a fost întrebat înainte de o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina dacă pregătește o decizie unanimă a NATO privind livrarea de avioane de luptă Ucrainei, după cum a solicitat premierul polonez Mateusz Morawiecki la reuniunea Consiliului European de săptămâna trecutăm, scrie G4Media.

„Nevoia urgentă este acum să livrăm ce s-a promis deja, să livrăm vehicule blindate, vehicule de infanterie de luptă, vehicule germane Marder, vehicule americane Bradley, și bineînțeles, de asemenea, tancuri de luptă, Leopard, și celelalte tancuri de luptă care au fost promise. Și vedem că aliații își intensifică livrările. Avem nevoie de instrucție, avem nevoie de echipament, avem nevoie de muniție și este exact ceea ce furnizează aliații și va reprezenta o chestiune principală la reuniunea de astăzi de la NATO”, a declarat el.

El a subliniat că este important ca Aliații să se asigure că există muniție și toate celelalte lucruri necesare pentru celelalte sisteme deja livrate.

„Așa că problema avioanelor de luptă nu este cea mai urgentă acum. Dar este o discuție care se poartă. Așa cum am spus mai devreme, avem consultări în desfășurare între aliați privind tipurile de sistem pe care trebuie să le livrăm Ucrainei. Acest lucru va continua și am evoluat. Acest tip de sprijin pe care îl furnizăm Ucrainei s-a schimbat și a evoluat în timp”, a mai spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a fost întrebat de asemenea dacă Alianța ar putea lua o decizie în sensul de a face primul pas în a se angaja să instruiască piloții ucraineni pe avioane de luptă, așa cum a făcut deja Marea Britanie.

„Aveți dreptate că unii aliați, precum Regatul Unit, au început instruirea piloților și aliaților și există o conversație în desfășurare între aliați în privința livrării de avioane de luptă Ucrainei. Dar, așa cum am spus, principala noastră prioritate este nevoia urgentă de a asigura arme grele, sisteme de apărare aeriană moderne, muniție și toate lucrurile de care este nevoie pentru a ne asigura că Ucraina primește sistemele moderne și avansate, care au fost deja promise și care pot fi foarte importante pe câmpul de luptă”, a estimat Stoltenberg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău