Jean-Yves Le Drian: Cooperarea dintre R. Moldova și Franța se va axa nu doar pe politică și economie, ci și pe impulsionarea relațiilor culturale și lingvistice

  • 02 Septembrie 2021 12:49
Jean-Yves Le Drian: Cooperarea dintre R. Moldova și Franța se va axa nu doar pe politică și economie, ci și pe impulsionarea relațiilor culturale și lingvistice

Pentru Franța și Uniunea Europeană este o noutate excelentă să vadă Republica Moldova gata să-și scrie propriul destin, să fie angajată pe calea reformelor democratice și cu hotărâre orientată spre UE. Declarația a fost făcută de ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită la Chișinău. Omologul său, Nicu Popescu, și-a exprimat dorința de a coopera mai profund cu Franța, în diverse domenii, transmite Radio Chișinău.

Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian a subliniat că a venit la Chișinău să transmită un mesaj franco-european de susținere.

„Am venit pentru a aduce un mesaj francez european foarte clar pentru prietenii noștri moldoveni ale căror eforturi determinate lasă să se întrezărească multe perspective bune pentru stabilirea și întărirea democrației și statului de drept pe continentul nostru”.

În declarațiile de presă susținute împreună cu ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, oficialul francez a anunțat sprijinul Parisului pentru reformele anunțate de președinta Maia Sandu. Jean-Yves Le Drian a spus că viitoarea cooperare cu Rep. Moldova se va axa nu doar pe politică și economie, ci și pe impulsionarea relațiilor culturale și lingvistice dintre cele două țări.

Vom susține Republica Moldova în aplicarea acelor programe prevăzute de acordul de asociere care leagă Republica Moldova  și Uniunea Europeană în domeniul justiției  în special și lupta anticorupție. De asemenea, investind în Republica Moldova, așa cum fac deja numeroase instituții europene și ajutându-vă să depășiți criza COVID-19, pentru că Europa însemnă în primul rând solidaritate. Ne angajăm și prin prisma întreprinderilor franceze pe care le încurajăm să se implice mai mult în activitatea economică a Republicii Moldova”.

Nicu Popescu a declarat că Franța și Republica Moldova nu au fost niciodată la fel de aproape precum sunt astăzi. Proiectele bilaterale vor căpăta noi contururi, a mai spus șeful diplomației de la Chișinău.

„Discutăm mai multe proiecte cu Agenția Franceză de Dezvoltare, inclusiv legate de reîmpădurire, irigare, aprovizionare cu apă și eficiență energetică. Protecția mediului e un interes comun pentru Republica Moldova și Franța. Vom lucra împreună pentru a alimenta calitatea aerului. Vrem să redăm un impuls educației bilingve francofone în Republica Moldova, vom dinamiza sprijinul pentru formarea profesorilor de limbă franceză”.

Ministrul de Externe de la Chișinău și omologul său francez au discutat și despre necesitatea reformelor în justiție și a luptei cu corupția.  Nicu Popescu a transmis că Rep. Moldova vrea mai multă cooperare cu UE în diverse sectoare de activitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău