JdC | Topul „fărădelegilor” din 2018 – expulzarea profesorilor turci, tergiversarea dosarului „Șor” și vizita umilitoare a președintelui turc (Revista presei)

  • 04 Ianuarie 2019 09:42
JdC | Topul „fărădelegilor” din 2018 – expulzarea profesorilor turci, tergiversarea dosarului „Șor” și vizita umilitoare a președintelui turc (Revista presei)

Presa națională se concentrează asupra proceselor electorale și asupra candidaților anunțați de formațiunile politice, atât pe liste la nivel național, cât și în circumscripțiile uninominale.

Postul TV8 scrie despre candidatul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) pe circumscripția nr.17, Nisporeni, ce va concura cu președintele Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, pe această circumscripție uninominală. Este vorba despre Mihail Ciorici, consilier raional în Nisporeni, din partea PCRM. Tot pe Circumscripția nr. 17 va candida și reprezentantul blocului ACUM DA PAS Ion Terguță; reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova  Pavel Artamonov, mai notează TV8.

Ziarul de Gardă explică de ce nu a fost înregistrat la CEC Partidul Politic „ȘOR”. Potrivit membrilor CEC, reprezentanții partidului au încălcat propriul regulament, fiind înregistrate abateri privind atribuțiile președintelui partidului.

Membrul CEC Vasile Gafton a precizat că partidul nu și-a respectat propriul statut. „Conform normelor, președintele aprobă, semnează și prezintă organelor electorale lista candidaților, dar aici nu este semnătura președintelui, ei nu și-au respectat propriul statut”, a precizat Gafton, citat de Ziarul de Gardă.

Evenimentul Zilei îl citează pe liderul PPDA, Andrei Năstase, care afirmă că înaintarea președintei PAS, Maia Sandu, pe circumscripția nr. 50 diaspora la Vest ”este un gest de respect pentru cetățenii moldoveni stabiliți în statele europene”. El a mai declarat, la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, că decizia privind candidatura Maiei Sandu este una asumată de întregul bloc ACUM. „Este și un gest de respect din partea noastră pentru cei care sunt acolo pentru că ne-am dorit ca ei să fie cât se poate de uniți, cât se poate de mobilizați și implicați”, a declarat Andrei Năstase. El s-a mai referit și la faptul că pe circumscripția unde candidează el, nr 33 din Chișinău, mai există un pretendent la fotoliul de deputat cu un nume foarte asemănător cu al lui – Andrei Năstas. Politicianul consideră că asemenea candidați pot apărea în toate cele 51 de circumscripții uninominale. „A fost introdus un anonim de care presa nu poate da”, a menționat liderul PPPDA.

Jurnal de Chișinău face un Top al fărădelegilor din 2018. Publicația include aici arestarea și expulzarea celor 7 profesori turci,  de către Serviciul de Informații și Securitate. ”Profesorii au fost încarcerați imediat ce au fost transportați în țara lor. Motivele care au stat la baza solicitării de extrădare a celor șapte se bazează pe probe extrem de subțiri, cum ar fi niște denunțuri ale unor persoane făcute pe numele lor.”, scrie Jurnal de Chișinău. Tot aici, jurnaliștii notează arestul lui Gheorghe Petic, președinte al Organizației Teritoriale Ungheni a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, tergiversarea în dosarul primarului de la Orhei, Ilan Șor, implicat în furtul miliardului și linșajul judiciar al fostei magistrate, Domnica Manole. De asemenea, se referă și la vizita președintelui turc la Chișinău, Recep Tayyip Erdogan, catalogată de jurnaliști ca fiind ”îngenuncherea anului”.

”Cetățenii au fost obligați să ocolească cartiere întregi pentru a ajunge la destinație. Chișinăuenilor le-a fost chiar interzis să privească pe geam coloana oficială. La Comrat, autoritățile au pregătit un „coridor viu” format din copii, cu drapelul Turciei în mâini. (…) Erdogan a oferit 10 milioane de euro pentru reparația Președinției, la rugămintea umilitoare a lui Igor Dodon, șeful statului moldovenesc”, scrie Jurnal de Chișinău.

Un al top, cu cele mai mari tranzacții ale anului 2018, a fost realizat de Mold-street. Potrivit publicației, cea mai mare tranzacție din 2018 a constituit-o vânzarea la începutul lunii octombrie 2018, de către Guvern a companiei aeriene Air Moldova. ”Valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei (circa 61,5 milioane euro), dintre care 50 milioane de lei au fost transferate la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite.

Pe locul doi se află listarea la mijlocul lunii ianuarie 2018, la Bursa de Valori de la București a Grupului Purcari Wineries, care deține cramele Purcari și Bostavan și producătorul de brandy Bardar din Republica Moldova, dar și crama Ceptura din România. Poziția a treia în topul tranzacțiilor din 2018 este achiziția cotei de 39,2% a Victoriabank, deținute de afaceristul rus Serghey Lobanov prin firma Insidown LTD din Cipru. 

Tranzacția de 608 milioane lei (31 milioane de euro), în urma căreia Real Concept Imobil SRL, fondată în iulie 2018 de Finpar Invest SRL, o companie afiliată lui Vladimir Plahotniuc a ajuns în proprietatea unui offshore din Gibraltar cu tot cu terenuri și imobile de lux din Chișinău, ocupă locul patru.”, mai notează Mold-street.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:7,2 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău