JdC: Proprietarii care au terenuri peste drumul Râbnița–Tiraspol sunt ținta unor afaceriști din Transnistria (Revista presei)
-
30 Aprilie 2018 11:46
Reabilitarea drumurilor naționale: patru ani de stagnare – titrează Ziarul de Gardă. Publicația amintește că peste 300 km de drum din R. Moldova urmau să fie reabilitați începând cu 2014 și dați în exploatare până în 2017 din contul a circa 300 de milioane de euro, mijloace financiare oferite de finanțatorii externi în cadrul Proiectului de Susținere a Programului în Sectorul Drumurilor. Niciunul, însă, din contractele semnate în perioada 2014-2015, nu a fost onorat în termenul stabilit. În a doua jumătate a anului 2017 și la începutul anului curent, șapte contracte au fost reziliate și urmează să fie licitate din nou, relevă Ziarul de Gardă.
Jurnal de Chișinău scrie despre „Afacerea cu pământ în zona de conflict - , relevă publicația. În timp ce reprezentanții Guvernului se laudă că ar fi rezolvat problema țăranilor din cele cinci sate din stânga Nistrului, cu pământuri situate dincolo de drumul Râbnița-Dubăsari-Tiraspol, niciun țăran din Republica Moldova nu va strânge roadă anul acesta de pe acest pământ.
Afaceriștii din regiunea separatistă care au acaparat și au lucrat ilegal pământul timp de patru ani au obținut între timp acces la baza de date a proprietarilor de pământ, documente depuse în urma „negocierilor” la administrația din orașului Dubăsari (subordonată Tiraspolului). Aceștia au luat cu asalt țăranii din cele câteva sate. Le propun să-și vândă pământul la un preț de nimic ori să-l dea în arendă contra unor sume modice pentru trei ani, scrie Jurnal de Chișinău.
„Faptul că agricultorii din raionul Dubăsari vor avea acces timp de 20 de ani la propriile terenuri confiscate de separatiști este, firește, îmbucurător. Îmbucurător și rușinos, în același timp, comentează și Nicolae Negru în Ziarul Național. Autorul revine și la alt subiect sensibil din regiunea transnistreană - numerele automobilelor înregistrare acolo și se întreabă cine va elibera permisele de conducere și însemnele cărui stat le vor purta? Să fie o omisiune întâmplătoare sau deliberată? Vom legitima permisele „statului transnistrean” în schimbul acceptării unui certificat de înmatriculare a vehiculelor cu însemnul „MD”? Nu e clar nici unde vor merge banii obținuți de la înregistrarea vehiculelor și a plăcuțelor „neutre”.
În buzunarul separatist? Din păcate, majoritatea parlamenară nu a fost curioasă să afle răspunsul la această și alte întrebări formulate pentru vicepremierul Cristina Lesnic de către liderului fracțiunii PLDM, dl Tudor Deliu. Dar merita să știm ca să putem evalua toate consecințele acestui acord”, scrie Nicolae Negru, în Ziarul Național.