JDC: Oamenii sărmani, înfometați, derutați, au dansat și apoi au mâncat din pomana politicianului Șor (Revista presei)

  • 30 August 2018 10:20
JDC: Oamenii sărmani, înfometați, derutați, au dansat și apoi au mâncat din pomana politicianului Șor (Revista presei)

Ziarul de Gardă face un rezumat al zilei de 26 august: „Tușoncă”, hrișcă, dansuri și proteste în „Piața Marilor Dezamăgiri Naționale”, titrează publicația. În timp ce Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM a organizat un protest împotriva guvernării, începând cu ora 14.00, de dimineață, spațiul din fața Guvernului a fost ocupat de grătare, corturi, mese și o scenă la care a răsunat muzică populară, scrie ZdG.

”Susținătorii lui Șor s-au năpustit la pâine, relatează și Jurnal de Chișinău printr-un fotoreportaj. Pe 26 august 2018, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău s-au strâns câteva sute de oameni la un concert organizat de Ilan Șor. Oamenii sărmani, înfometați, derutați, au dansat și apoi au mâncat din pomana politicianului Șor, condamnat pentru escrocherii și spălare de bani din sistemul bancar al R. Moldova. Moldovenii veniți de la Orhei și sate la concertul lui Șor au fost protejați de câteva cordoane de polițiști bine echipați. Spre sfârșitul concertului, susținătorii lui Șor s-au îmbulzit la lăzile cu pâine și și-au umplut pachetele înainte să plece acasă. În urma lor a rămas multă mizerie”, scrie Jurnal de Chișinău.

„În decursul celor 27 de ani de independență, relația cu UE a fost folosită pe larg ca pe o sursă de exploatare a așteptărilor alegătorilor pauperizați și disperați, aflați în căutarea unor soluții importate din exterior, scrie Dionis Cenușa, într-o analiză pentru agenția IPN. Expertul constată că în 2018 independența este mai slabă decât a fost la începutul guvernării forțelor asociate cu UE începând cu 2009, când relațiile moldo-comunitare au devenit mai intense și chiar au produs beneficii clare pentru Moldova. Așteptările inițiale au fost că mai multă integrare europeană va ajuta necondiționat la construcția unui stat mai robust. În realitate, în spatele retoricii europene, instituțiile statului au fost transformate în instrumente politice pentru promovarea anumitor interese înguste. Mai mult ca atât, societatea a căpătat o polarizare geopolitică și mai pregnantă, deocamdată insurmontabilă”, atenționează expertul.

Și Octavian Țîcu scrie într-un editorial pe Cotidianul că acțiunile regimului sunt în esență anti-europene, fapt constatat prin declarația Parlamentului European. Potrivit autorului, aceasta trebuie continuată prin introducerea unor sancțiuni personalizate împotriva lui Plahotniuc și anturajului său, prin inițierea unei investigații privind furtul miliardului și prin susținerea opoziției protestatare care devine unica alternativă de a menține simpatia moldovenilor pentru reforme și integrare europeană”.

Portalul Tribuna relevă că „cea mai mare parte a circumscripțiilor uninominale au fost constituite cu încălcarea Codului Electoral, după cum arată contrapunerea numărului  de alegători din fiecare circumscripție cu prevederile art. 80 din Codul Electoral. Astfel, art. 80 prevede că: „La constituirea circumscripțiilor uninominale se va ține cont de următoarele criterii teritorial-demografice: a) circumscripțiile electorale de pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția autorităților constituționale vor avea la bază un număr relativ egal de alegători și vor cuprinde între 55000 și 60000 de alegători cu drept de vot; b) devierea numărului de alegători între circumscripțiile electorale uninominale nu trebuie să depășească 10%”. Totodată, datele făcute publice de CEC arată că majoritatea circumscripțiilor au peste 60 de mii de alegători.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,63 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
1
Wed
3
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău