Jaroslaw Kaczynski: Polonia nu va ceda presiunilor Bruxellesului

  • 09 Iulie 2018 16:41
Jaroslaw Kaczynski: Polonia nu va ceda presiunilor Bruxellesului

Polonia nu va ceda la presiunile Uniunii Europene și își va menține reformele controversate din sistemul său judiciar, a declarat luni liderul partidului naționalist aflat la putere, Jaroslaw Kaczynski, potrivit AFP.

Aceste reforme, criticate de Bruxelles, dar și de organizații de apărare a drepturilor omului, sunt "cruciale" pentru eliminarea corupției și pentru a pune capăt perioadei comuniste, a pledat Kaczynski, liderul partidul conservator Lege și Justiție (PiS) într-un interviu pentru săptămânalul pro-guvernamental Sieci.

Guvernul polonez este vizat de o procedură inedită declanșată de executivul european pentru o serie de reforme judiciare care, conform Bruxellesului, amenință în mod ''sistematic'' statul de drept în Polonia, dând controlul guvernului asupra justiției.

Declarațiile lui Kaczynski, care a afirmat că Polonia "nu va fi frântă" de procedurile Bruxellesului, vin la mai puțin de o săptămână după intrarea în vigoare a cele mai recente reforme, care scade vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani.

Această reformă afectează 27 de magistrați ai Curții Supreme, adică mai mult de o treime din judecătorii săi. Președinta celei mai înalte instanțe, Malgorzata Gersdorf, ea însăși în vârstă de 65 de ani, a spus despre această măsură că este o veritabilă 'epurare' și refuză să-și părăsească funcția, invocând dreptul constituțional de a rămâne în post până la termenul prevăzut de mandatul său de șase ani, în 2020.

Constituția poloneză "nu reglează circumstanțele în virtutea cărora mandatul unui președinte al Curții Supreme poate fi întrerupt", a contraargumentat Kaczynski. "Este un mandat de șase ani, însă dacă o persoană iese la pensie în această perioadă, ea nu poate fi în același timp pensionar și judecător", a adăugat el. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău