Japonia sprijină lupta împotriva ISIS

  • 18 Ianuarie 2015 10:31
Japonia sprijină lupta împotriva ISIS

Japonia le va oferi țărilor care se luptă cu gruparea Statul islamic asistență în valoare de 200 de miliarde de dolari, a anunțat astăzi la Cairo premierul, Shinzo Abe.

El a declarat că, dacă terorismul sau armele de distrugere în masă se vor răspândi în Orientul Mijlociu, întreaga lume va suferi pierderi incomensurabile.

Asistența oferită de Japonia va fi non letală, a precizat Abe, citat de Reuters, care observă că, după atacurile care au avut loc la Paris la începutul lui ianuarie pericolul reprezentat de militanții islamiști a revenit în centrul atenției. Statul Islamic este, în prezent, cea mai puternică grupare jihadistă din lume, și controlează aproximativ o treime din teritoriul total al Siriei și Irakului.

La fel ca și Al -Qaida, a cărei aripă yemenită a revendicat atacurile recente de la Paris, Statul Islamic privește Occidentul ca pe un inamic; liderul grupării le-a cerut, deja, public, simpatizanților acesteia să lanseze atacuri în orașe europene și nord-americane. Înaintea atacurilor de la Paris, așa-numiți "lupi singuratici", adepți ai ideologiei extremiste pe care o promovează Statul Islamic și Al-Qaida, au dat curs chemării în Canada, Australia, Belgia și Franța.

O coaliție internațională coordonată de Statele Unite a declanșat, anul trecut, o campanie aeriană împotriva Statului Islamic, atât în Irak cât și în Siria, unde demersul american este susținut de state arabe din Golful Persic.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău