Japonia: Premierul demisionar Abe pledează pentru întărirea capacităților de apărare antirachetă

  • 11 Septembrie 2020 14:33
Japonia: Premierul demisionar Abe pledează pentru întărirea capacităților de apărare antirachetă

Premierul japonez Shinzo Abe, care se pregătește să plece din funcție săptămâna viitoare din motive de sănătate, a insistat vineri pe necesitatea întăririi capacităților de apărare antirachetă ale țării, cu precădere pentru a contracara amenințarea nord-coreeană, transmite AFP, preluat de Agerpres.

''Cred că este necesar să întărim descurajarea și, astfel, să reducem și mai mult eventualitatea unui atac contra Japoniei cu rachete balistice și alte'' arme, a afirmat Abe într-un comunicat.

Guvernul a prevăzut să identifice ''până la sfârșitul anului'' politica de urmat pentru a răspunde provocărilor ''severe'' de securitate națională, a adăugat Abe, citând amenințarea balistică și nucleară din partea Phenianului.

Reflecția guvernului se va înscrie în cadrele Constituției pacifiste a Japoniei și ale dreptului internațional, a dat el asigurări.

''Politica japoneză orientată exclusiv pe apărare nu se va schimba'', nici alianța de securitate cu Statele Unite, a mai precizat Shinzo Abe.

Cu toate acestea, posibilitatea ca Japonia să se doteze cu arme ofensive, fie și în scop declarat de descurajare și de apărare, este dezbătută în țară.

Partidul Komeito, membru al coaliției la putere alături de Partidul Liberal Democrat (PLD) al lui Abe, se opune ferm unei evoluții a apărării țării spre arme ofensive.

Apelul lui Abe nu va avea un efect constrângător pentru viitorul guvern, ce se va forma săptămâna viitoare după alegerea unui nou prim-ministru, cel mai probabil fidelul său șef de cabinet, Yoshihide Suga.

Dar, potrivit analiștilor, Abe încearcă să determine ca dezbaterea legată de viitorul apărării Japoniei să nu fie îngropată după plecarea sa din funcție.

''Apărarea antirachetă este unul din marile dosare pe care prim-ministrul Abe le lasă în suspensie'', a declarat pentru AFP Hideshi Takesada, expert în probleme de apărare și profesor invitat la Universitatea Takushoku din Tokyo.

În 2017, guvernul Abe aprobase achiziția unui sistem american de apărare antirachetă Aegis Ashore, pentru un cost estimat la 4,2 miliarde de dolari pe mai multe decenii.

Guvernul a renunțat în cele urmă la acest program în iunie, în urma îngrijorărilor puternice ale locuitorilor riverani zonelor alese pentru instalarea rachetele interceptoare.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău